Icarly

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
iCarly
Originaltitel iCarly
Genre Sitcom, Komedi
Skapad av Dan Schneider
Musik "Leave It All To Me", sjungs av Miranda Cosgrove och Drake Bell
Antal avsnitt 97
Längd (per avsnitt) 23-25 minuter
Antal säsonger 6
Land USA
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag Schneider's Bakery, Nickelodeon Productions
Exekutiv producent Dan Schneider
Omar Camacho
Michael Szczurko
Neil Sheridan
Producent Robin Weiner
Joe Catania
Bruce Rand Berman
Inspelningsplats Nickelodeon On Sunset, Hollywood, Kalifornien
Sändning
Originalkanal Nickelodeon
Originalvisning 2007

iCarly är en amerikansk sitcom-serie som sänds på kanalen Nickelodeon. Serien handlar om en flicka som heter Carly Shay (Miranda Cosgrove) som skapar sin egen webb-show, iCarly, tillsammans med sina bästa vänner Sam Puckett (Jennette McCurdy) och Freddie Benson (Nathan Kress). Även hennes storebror Spencer Shay (Jerry Trainor) och hennes klasskamrat Gibby Gibson (Noah Munck) hjälper till med hennes webb-show. iCarly riktar sig främst till unga tonåringar, men också till barn, äldre tonåringar och vuxna.

Serien skapades och producerades av Dan Schneider, som även har skapat All That, Zoey 101, Drake and Josh, The Amanda Show, Victorious och Sam & Cat. Serien hade premiär den 8 september 2007.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Carlys kompis Samantha "Sam" Puckett hade brutit mot reglerna på skolan, vilket Carly fick skulden på. Som straff skulle de vara jury för en talangshow. Mitt under showen filmade Freddie Carly och Sam när de gjorde narr av en lärare. Han laddade sedan upp filmen ihop med andra inspelningar på Internet, vilket blev en stor succé och ett flertal personer på internet ville ha flera roliga filmer på dem. Så de bestämmer sig för att göra en egen webb-show vid namn iCarly, där de utför en hel del talangtävlingar, olika recept, problemlösningar samt andra slumpartade uppträdanden.

Carly bor i en lägenhet i staden Seattle med hennes tjugoåtta-årige bror Spencer och Freddie bor precis mittemot. Carlys och Spencers far är en amerikansk flygofficer ("Överste Steven Shay"), som är tillfälligt stationerad på en ubåt, som ofta nämns, men som aldrig har visats i serien. Deras mor i serien har ännu inte nämnts.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Carly Shay (Miranda Cosgrove) - är huvudpersonen i serien och i webb-showen iCarly. Hon är en snäll, lättsam och omtänksam person som skulle göra vad som helst för sina vänner. Hon hatar att hamna i trubbel och följer i princip alltid reglerna, men hon har ibland visat sig vara lite bortskämd när hon inte får som hon vill. Hon får bra betyg i skolan och håller sig oftast borta från problem, förutom när hon tar på sig skulden för Sams missgärningar.

Samantha "Sam" Puckett (Jennette McCurdy) - är Carlys och Freddies bästa vän. Hon beskrivs som en stark, lat och aggressiv person som älskar mat och som oftast har problem i skolan, men som är lojal mot Carly och är lika rolig och kreativ som henne. Hon gillar inte sin mamma och brukar alltid gå över hos Carly och Spencer för att slippa henne. Sam brukar oftast vara taskig mot Freddie, men under ett avsnitt i serien delade de sin första kyss. Sam har en tvillingsyster vid namn Melanie, som är raka motsatsen till Sam.

Fredward "Freddie" Benson (Nathan Kress) - är Carlys och Sams bästa vän. Han är mycket smart och beskrivs som en "töntig men cool" person som kan bli rätt så upphetsad över allt som har med teknik att göra. Han är teknisk producent av iCarly och sköter alltid kameran till showen. Freddie råkade tidigare lägga in fel band på internet, men som blev en stor hit. Han skäms över sin mamma eftersom hon alltid vill lägga sig i vad han gör och vara överbeskyddande. I ett avsnitt i serien delade Freddie sin första kyss med Sam Puckett.

Spencer Shay (Jerry Trainor) - är Carlys storebror. Spencer visar sig ha ett excentriskt, slumpmässigt och konstigt beteende, men trots det så luras han inte så lätt. Han arbetar oftast med märkliga skulpturer och de flesta av hans verk arbetar han med i lägenheten. Han kan ibland bete sig som en pappa för Carly.

Gibby Gibson (Noah Munck) - är en underlig klasskamrat till Carly, Sam och Freddie. Han hjälper till ibland på iCarly. Han tar alltid av sig sin tröja utan någon anledning. Gibby var först en liten roll i iCarly, men sedan säsong 4 är han en av huvudpersonerna i tv-serien.

Marissa Benson (Mary Scheer) - är Freddies mamma. Hon försvarar alltid Freddie, vilket han inte tycker om.

Nevel Papperman (Reed Alexander) - är en rik och bortskämd 11-årig kritiker som äger en egen webbsida vid namn nevelocity.com, som recenserar andra webbsidor och säger om de är bra eller inte. Han är Carlys ärkefiende och har flera gånger försökt att sabotera iCarly i utbyte mot en kyss från Carly.

Terrance Jetter bo Jackson eller T-Bo (BooG!e) - är ägaren av smoothiebaren Groovy Smoothie. Han är känd för att oftast irritera folk genom att sälja olika sorters mat på en pinne.

Jeremy (Nathan Pearson) - (Smeknamn "Germy") - är en annan klasskompis till Carly, Sam och Freddie som alltid har någon slags förkylning.

Guppy Gibson (Ethan Munck) - är Gibbys lillebror och som påminner mycket om honom.

Ted Franklin (Tim Russ) - är rektorn på Ridgeway Junior High School, skolan där Sam, Carly och Freddie går på och är nog den bästa rektorn man kan tänka sig. Till skillnad från lärarna i skolan är han en mycket rättvis person och som är ett stort fan av iCarly.

Francine Briggs (Mindy Sterling) - är en sträng engelsklärare på Ridgeway och som har ett stort hat mot barn.

Lewbert (Jeremy Rowley) - är dörrvakten för lägenheten där Carly, Freddie och Spencer bor. Han beskrivs som en irriterad och vansinnig person som har en stor vårta på sitt ansikte. Han råkar oftast i spratt av medlemmarna i iCarly.

Chuck Chambers (Ryan Ochoa) - är ett barn som bor i samma lägenhet som Carly, Freddie och Spencer gör. Han plågar oftast Spencer av olika skäl. Chuck har en bror vid namn Chip som vill hämnas på Spencer för att han skickade Chuck till Sommarskola i senare episoder.

Mr. Howard (David St. James) - är en sträng lärare på Ridgeway som hatar nästan allt och alla, det han hatar mest i sitt liv är sin fru.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]