Itera

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Itera-cykeln i plast.

Itera var en plastcykel som lanserades 1982[1]. Cykeln tillverkades av Heva AB och Vilhelmina Plast AB, som också formsprutade och monterade, medan bolaget Itera AB svarade för idé och produktutveckling.

Cykeln var treväxlad. Ram, gaffel, hjul och vevparti tillverkades i kompositplast - en kombination av termoplast och glasfiber[2]. Växel, pedaler och bromsar kom från utländska tillverkare, medan de flesta övriga komponenter levererades av svenska företag.

Cykeln blev en flopp eftersom den hade dålig stabilitet, var alltför tung (över 20 kg), och för dyr. Företaget hade ursprungligen tänkt sig att sälja den för ca 300 kr (att jämföras med en vanlig cykel som 1980 kostade ca 1 200 kr), men istället lanserades den som en trendprodukt och kostade 1 500 kronor. Det påstods också i ett reportage i Aktuellt [3]att trafikljusen inte slog om för den nya plastcykeln eftersom den inte var i metall.

Drygt 15 000 cyklar tillverkades i Vilhelmina innan nedläggningen. Det hjälpte alltså inte att USA:s före detta president Jimmy Carter provcyklade Itera vid ett Sverigebesök i början av 1980-talet.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lunds universitet
  2. ^ http://www.tekniskamuseet.se/templates/ThingPage.aspx?id=2902&idnr=TM39207&print=true
  3. ^ http://www.lassecollin.se/collinads/evighetsmaskinen.html
  4. ^ Chalma mater : del VI 1970-1996, redaktör Hans Arby & projektledning Leif Blomquist, Stiftelsen Chalma mater, Göteborg 1997, s. 974

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]