James Norman Hall

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

James Norman Hall född 22 april 1887 i Colfax Iowa död 5 juli 1951Tahiti, var en amerikansk författare.

Hall växte upp i Colfax, efter avslutad utbildning vid Grinnell College 1910 fick han arbete i Boston som socialarbetare men han mål var högre och vid sidan av arbetet bedrev han högre studier vid Harvard University.

Medan han besökte England 1914 bröt första världskriget ut. När han hörde om tyskarnas övertag i inledningen av kriget bestämde han sig för att ansluta sig på den allierade sidan. Eftersom det var förbjudet för amerikaner att delta i ett stridande förband uppgav han för inskrivningsmyndigheten att han var från Kanada. Han antogs till brittiska armén som kulspruteskytt och deltog vid slaget om Loos. När hans rätta nationalitet uppdagades blev han avskedad och han tvingades återvända till USA. Nu skrev han sin första bok Kitchener's Mob som beskrev hans erfarenheter från kriget.

I USA förekom propaganda för att få amerikanska flygare att ansluta sig till franska flygvapnet. När fick höra att man kunde ansluta sig anmälde han sig omgående, han reste med båt över till Frankrike och placerades som volentär vid den fransk-amerikanska flygdivisionen Escadrille Lafayette. När sedan USA kom med i kriget utnämndes han till kapten i US Army Air Service. I slutskedet av kriget blev hans flygplan träffat och han tvingades landa bakom tyskarnas linjer och de sista månaderna av kriget tillbringade han som tysk krigsfånge. För sin medverkan medaljerades han med Croix de Guerre, Médaille Militaire, Légion d’Honneur och Distinguished Service Cross.

Under sin tid i Frankrike lärde han känna piloten och författaren Charles Nordhoff. Både han och Nordhoff vistades mycket på Tahiti efter kriget. Deras vänskap kom att leda till att de två tillsammans skrev några äventyrsromaner, som senare även blivit filmatiserade. Bland dessa är Myteriet på Bounty (1932) och dess uppföljare.

Han gifte sig 1925 med Sarah "Lala" Winchester, paret fick två barn.