John Swartzwelder

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
John Swartzwelder
Född 16 november, 1950
Yrke/uppdrag Författare

John Swartzwelder är en amerikansk författare och humorist.

Under drygt 13 år en av de allra mest framträdande och excentriska manusförfattarna till tv-serien The Simpsons. Har krediterats fler avsnitt än någon annan enskild författare, 55 egna med co-credit på fyra till.

Hans manus var ofta så välskrivna och utarbetade att någon större redigering och så kallad rewrite av övriga manusförfattare sällan krävdes, till skillnad från hur avsnitt vanligtvis kommer till, då så mycket som hälften av ett manus kan vara skrivet av den samlade författarstaben.

Swartzwelder har trots sitt stora inflytande på The Simpsons alltid varit mån om att hålla sig i bakgrunden, han har till exempel aldrig medverkat på några av de kommentarer som finns på DVD-boxarna, något andra författare gör frekvent. Detta har gett honom lite av en legendstatus bland Simpsons-kännare, till och med så att vissa hävdar att han inte ens existerar, att han bara skulle vara en pseudonym på manus i själva verket skrivna av flera författare tillsammans. Han finns dock porträtterad i några avsnitt, till exempel i The Front tillsammans med flera andra Simpsons-författare. Han ser ut i stort sett precis som David Crosby brukar göra när han figurerat i serien.