John de Lancie

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
John de Lancie
John de Lancie Photo-Performance.jpg
Född 20 mars 1948 (66 år)
USA Philadelphia, Pennsylvania
Betydande roller
Star Trek
Q
Stargate SG-1
Frank Simmons
IMDb

John de Lancie (född 20 mars, 1948) är en amerikansk skådespelare. Han är känd för sin återkommande roll som "Q" i flera av Star Trek-serierna och som Frank Simmons i Stargate SG-1. de Lancie är gift med skådespelerskan och sångerskan Marnie Mosiman och de har två söner tillsammans, Keegan och Owen.

Skådespelarkarriär[redigera | redigera wikitext]

TV[redigera | redigera wikitext]

de Lancie har framträtt i ett flertal TV-produktioner, bland andra Hill Street Blues, The West Wing, Sports Night, Judging Amy, The Closer, Legend, LA Law, Picket Fences, Civil Wars, The Practice, Charmed, Battlestar Galactica (1978), Emergency! och Touched by an Angel.

Han spelade karaktären Eugene Bradford i NBC:s såpopera Days of Our Lives från 1982 till 1986. Han spelade också en roll i ett avsnitt i första säsongen av MacGyver, "The Escape". Han gjorde även ett gästframträdande i ett avsnitt av Brottskod: Försvunnen.

Star Trek[redigera | redigera wikitext]

de Lancie är mest känd för gästrollen, i det första och sista avsnittet av Star Trek: The Next Generation, som ikonen och den allsmäktige "Q". Tillsammans med Jonathan Frakes, Marina Sirtis, Armin Shimerman, Michael Ansara och Richard Poe är han en av endast sex skådespelare att spela samma karaktär i tre olika Star Trek-serier. Han spelade Q i Star Trek: The Next Generation, Star Trek: Deep Space Nine (säsong 1, avsnitt 7) och Star Trek: Voyager.

Hans son, Keegan de Lancie, medverkade tillsammans med sin far som Q:s son i Star Trek: Voyagers avsnitt, "Q2". Hans andre son, Owen de Lancie, medverkade i "Star Trek World Tour" (1998).

Andra roller i TV-serier[redigera | redigera wikitext]

de Lancie spelade en roll i Star Trek-författaren Michael Pillers kortlivade produktion Legend som den konstige forskaren Janos Bartok. Han hade även en återkommande roll som NID-översten Frank Simmons i Stargate SG-1.

Han har även medverkat som Beka Valentines farbror Sid i Gene Roddenberrys Andromeda, som forskaren Al Kiefer i Vita huset, samt som en åldring i Charmed. Han lånade ut sin röst till karaktären Sinestro i avsnittet "The Green Loontern" i TV-serien Duck Dodgers.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]