Kopra

Från Wikipedia
Här syns den vita frövitan inuti kokosnöten.

Kopra är torkad frövita från en kokosnöt och är en av världens viktigaste råvaror för fettproduktion. Av pressad kopra erhålls kokosfett eller kokosolja och av pressåterstoden görs djurfoderkakor, som har högt proteininnehåll.

Processen för att skapa kopra innebär att man skalar och öppnar färska kokosnötter och tar ut det vita innanmätet. Det torkas sedan genom till exempel soltorkning eller ugnstorkning. Den torkade kopran är rik på olja, vilken kan utgöra upp till 70% av dess vikt.

När kopran har torkats utvinns kokosoljan genom pressning eller malning och separering. I pressningsprocessen matas kopran in i en oljepress där den komprimeras kraftigt. Genom denna kompression frigörs oljan från koprans fibrer.

Kokosoljan används i en mängd olika applikationer, inklusive matlagning, i kosmetiska produkter som hudkrämer och schampon, samt i industriella sammanhang.

Koprahandeln är en viktig ekonomisk aktivitet i många av de tropiska länder där kokospalmer odlas, som Papua Nya Guinea, Indonesien, Salomonöarna och andra länder i Söderhavet. Ekonomierna i dessa länder kan vara starkt beroende av exporten av kopra och dess derivat, vilket gör den till en betydande källa till inkomst för många småskaliga jordbrukare och större producenter.

Källor[redigera | redigera wikitext]