Kubb (spel)

Från Wikipedia
Kubbspel i Cornwall.

Kubb (uttalat [kɵb]svenska eller [kub]gutniska) är ett sällskapsspel som spelas utomhus, och går till så att kubbar (spelpjäser) ställs på två rader på vardera kant på en rektangel, i mitten ställs en något större kubb som är kungen. Sedan gäller de för de två lagen att turas om att med pinnar kasta ner det andra lagets kubbar, för att till slut vinna genom att fälla kungen. Spelpjäser kan köpas i varuhus eller fritidsbutiker, och finns också på många bensinstationer. Det går också utmärkt att tillverka egna pjäser – det är inte svårt att föreställa sig att spelet ursprungligen kan ha spelats med några vedträn som plockats från gårdens vedbod.

Historia

Det hävdas ofta att kubb skulle vara ett gotländskt spel med anor från vikingatiden. Detta hävdades i reglerna från kubbspel som såldes på Gotland i början på 1990-talet.[källa behövs] Inga handfasta referenser finns dock för spelets existens före denna tidpunkt.

Spelet har vissa likheter med andra kägelspel och kan ha ett gemensamt medeltida ursprung med dessa. Kubb har dock en unik egenskap, nämligen att det spelas av lag på en tvåsidig spelplan. Detta verkar vara en relativt nypåkommen variation. Det finns hörsägen om kubbspelande från flera delar av landet ifrån början av 1900-talet, men hur lika de reglerna var dagens är okänt.[1]

Sedan 1995 arrangeras VM i kubb på Gotland av Rone Gymnastik- och Idrottsklubb. År 2005 deltog 130 lag från 10 nationer.

Mästerskap

Vinnare kubb-VM

Spelupplägg

Ett typiskt Kubb-set.

Kubb är ett utomhusspel som spelas mellan två spelare eller två lag. Spelplanen är rektangulär, storleken kan variera men 5x8 meter är ett standardmått. Underlaget skall vara plant – en trädgårdsgräsmatta duger.

Pjäser

  • Kungen – omkring 30 cm hög och tjockare än de andra kubbarna, 9x9 cm tjock
  • 10 kubbar – omkring 7x7 cm i tjocklek, 15 cm höga
  • 6 kastpinnar – runda eller fyrkantiga, omkring 30 cm långa och 4 cm tjocka
  • Hörnpinnar – kan användas men saknar inflytande på spelet. Spelplanen markeras ofta med spänt snöre och då kommer hörnpinnar väl till pass för att hålla snöret på plats.

Spelregler för kubb

Officiella spelregler

Kubb holländska laget Jan-Diederick en de Ravenvangers Holländska Mästerskapet 2016

Följande är de regler som används vid VM i kubb.[3]

  • Kastpinnarna får endast kastas med underhandskast och med pinnen i kroppens längdriktning. Att få pinnen att rotera horisontellt i luften kallas helikopterkast och är förbjudet.
  • Kubbarna får bara kastas med underhandsskast, men får rotera om kastaren så önskar.
  • Kubbar kastas alltid från baslinjen (planens kortända).
  • Lagen turas om att kasta sina kastpinnar mot de kubbar som står på motståndarnas planhalva. När alla kastpinnar är kastade är det det andra lagets tur. Kubbar som fällts kastas nu över till motsatt planhalva. Har inte kubben stannat inom motsatt planhalva på två försök får motståndarlaget ställa upp kubben på valfri plats på planhalvan. Dock inte närmare än en längden av en kastpinne från kungen eller hörnpinnarna. De kubbar som kastats över korrekt vikes upp av det försvarande laget så att de står upp. Kubben får vikas upp åt valfritt håll.
  • Det lag som kastat över kubbar får nu börja kasta sina kastpinnar. De tidigare träffade kubbarna kallas fältkubbar och de måste fällas innan kubbarna på baslinjen (baskubbar) attackeras. När alla kastpinnar är kastade växlar turordningen igen.
  • Skulle en fältkubb förbli stående genom en kastomgång, får det lag som har fältkubbar stående på sin planhalva stå vid denna kubb istället för baslinjen och kasta – man står då bakom en tänkt linje genom kubben, parallell med baslinjen.
  • När ett lag fällt/fått bort alla kubbar på motståndarnas planhalva får de kasta mot kungen. Kast mot kungen sker alltid från baslinjen.

Observera att det är förbjudet att fälla kungen innan motståndarlagets alla kubbar är fällda. Skulle man råka fälla kungen i förtid är spelet förlorat.

Varianter

För att spelet skall gå snabbare kan man bestämma att en fälld fältkubb tas ur spelet och läggs åt sidan istället för att på nytt kastas och resas. Detta kortar speltiden avsevärt. Man kan även bestämma att om man vid utkast av fältkubb träffar en annan fältkubb så ställs de på varandra. Denna regelvariant förkortar speltiden och ger en ny dimension åt utkasten.[förtydliga]

Pentakubb spelas av fem spelare eller lag. Man formar en femkant med kungen i mitten. Varje spelare (eller lag) placerar ut två kubbar på sin baslinje och kastar tre pinnar mot två de spelare/lag som befinner sig på motsatt sida, dvs inte på de närmast till höger eller vänster. De kubbar som fälls, kastas över av motståndaren i kastarens del av planen, dvs den triangel som bildas från hörnen av spelarens baslinje till kungen. Denna inkastade kubb reses och måste sedan fällas av motståndarna innan de får kasta på de kubbar som står på baslinjen. Däremot får man inte gå fram och ställa sig vid den inkastade kubben när det är ens egen tur att kasta (om den alls finns kvar). När man rensat de två framförvarande baslinjerna, fäller man kungen. Samma regler gäller då som vid vanlig kubb.

Se även

  • Kubb (olika betydelser av ordet)

Referenser

Externa länkar