Kulturell kanon

Från Wikipedia
Version från den 5 augusti 2015 kl. 17.02 av YiFeiBot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 1 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q20080754Wikidata)

Kulturell kanon eller kulturkanon (efter den religiösa betydelsen av ordet) är ett urval av litteratur och andra kulturella produkter som någon auktoritet anser (i avgörande grad) har påverkat en viss civilisation eller nation.

Exempel på kanoniska samlingar

Danmark

Danmarks kulturkanon lanserades av kulturministern Brian Mikkelsen hösten 2004. Det danska kulturdepartementet utsåg därefter sju kommittéer som i april 2005 inledde arbetet med att välja ut vilka verk som skulle ingå i kanon. Verken utsågs i sju kategorier: arkitektur, design, bildkonst, teater, litteratur, film och musik. Dessutom utarbetades en särskild kanon för barnkultur. Kulturkanonen presenterades den 24 januari 2006.

Såväl själva idén att utse ett begränsat antal verk som särskilt betydelsefulla som urvalsprocessen och det slutgiltiga innehållet har kritiserats från flera håll, och en rad alternativa kanon har föreslagits.

Norge

Sverige

Under valrörelsen 2006 i Sverige hade Cecilia Wikström (Folkpartiet) föreslagit att Sverige ska ha litterär kanon vald av till exempel Skolverket eller Svenska Akademien.[1] Det blev startpunkten för den så kallade kanondebatten.

Referenser

Se även

Externa länkar