Kurdiska kalendern

Från Wikipedia
Version från den 15 april 2016 kl. 07.01 av Luriflax (Diskussion | Bidrag) (puts)

Kurdiska kalendern är den kalender som idag används av kurderna. Den kallas "Salnema".

I äldre tid använde en kalender som kallas "Salnama kevn" (Bihijmara kevn) som används mellan 5500-612 f.Kr. I denna äldre kalender, var solen, månen och stjärntecken viktiga.

Vissa hävdar att den kurdiska tideräkningen börjar vid 700 f.Kr., vilket ska vara året Deiokes förenade mederna enligt Herodotos. Men herodotos påstående har bevisats fel. Mederna var under Deiokes tid fortfarande vasaller till det assyriska riket. Mediska riket och grundandet av dess huvudstad Ekbatana (moderna Hamadan) var nog inte förrän 625 f.Kr. när Kyaxares (barnbarn Deiokes) lyckats förena de många mediska stammarna till ett enda rike. År 614 f.Kr. övertog han Ashur, och år 612 f.Kr. i en allians med Nebukadnessar av Babylon, stormade hans styrkor huvudstaden Nineve, som satte stopp för det assyriska riket.

Mederna och andra indoeuropeiska stammar var endast en del av den kurdiska nationens bildning, de hurritiska stammarna en annan del, men medernas inträde i historien, i 612 f.Kr. måste anses som det inledande skedet av den kurdiska historien, därav är år 612 f.Kr. det första året av den kurdiska kalendern.

I nationalsången, Ey Reqîb, sjunger man "êm e roley Mîdya û Keyxusrewîn" (Vi är barn av mederna och Kyaxares). Alltså Kyaxares och inte Deiokes.

Källor