Långt s

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bokstaven s som versal (S) samt som gemen i lång och kort variant (ſ och s), skriven i kursiv stil
Ett kursivt långt s från United States Bill of Rights från 1791
Användandet av långt s på titelsidan i en engelsk bok, Paradise lost (1667)
I frakturtext används det långa s:et, som här i den norska tidningen Aftenpostens logotyp, som i stort sett är likadan fortfarande
Oberheſſische Preſſe/Oberhessische Presse, en tysk dagstidning

Långt s, ſ, är en variant av den gemena formen på bokstaven s. Användningen har skiftat något mellan olika perioder och språk. Vanligen har långt s använts i början och i mitten av ord eller ordled, medan runt (kort) s har använts som sista bokstav. Användningen av långt s har allmänt gått ur bruk, men formen finns kvar i tecknet för dubbelt s och i det matematiska tecknet för integral.

Användning av tecknet[redigera | redigera wikitext]

Tecknet användes förr i tiden rutinmässigt, men slutade användas ungefär i slutet av 1700-talet eller början av 1800-talet. I Tyskland levde det kvar längre. Man valde under 1800-talet där att övergå till kort s i antikvateckensnitt och behålla det i frakturteckensnitt. Efter 1945 försvann frakturteckensnitt och långt s snabbt.

I modern svensk typografi används tecknet inte längre, men kan ses i äldre tryckta böcker och i äldre handskrivna texter. Det används i namnet överst på förstasidan på vissa dagstidingar i Tyskland och vissa andra länder, till exempel Aftenposten i Norge. Även på vissa skyltar som ska ge gammalmodigt intryck, inte minst i Tyskland. Frakturteckensnitt används då.

Inom matematiken lever en kursiv variant av tecknet vidare i form av integraltecknet, ∫, där det långa s:et står för summa då integralen av en funktion kan ses som gränsvärdet av summan av areor av rätblock som får plats under funktionskurvan då antalet rätblock går mot oändligheten. Man skriver vanligtvis

\int_a^b f eller \int_a^b f(x) dx

för integralen av funktionen f mellan punkterna a och b.

Ligaturen ß (Eszett), som används i tyskan som ersättning för "ss" i ord som Straße, är en kombination av det långa s:et och ett gement s (alternativt gement z).

Datateknik[redigera | redigera wikitext]

Det långa s:et har Unicode-koden U+017F (Latin small letter long s). Det finns inte med i någon av de äldre kodningar som har 1 byte per tecken.