Lakshmi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Denna artikel är en del i en serie om
Hinduism

Aum

Gudar · Gudinnor
Hinduisk mytologi

Japa

Shruti  · Smriti
Veda · Yajurveda · Rigveda
Bhagavad-Gita · Mahabharata
Puranas

fler skrifter...

Diwali · Ganesh-Chaturthi · Holi
Kumbh Mela · Raksha Bandhan
Rathjatra · Sankranthi

Brāhmaṇa · Kṣhatriya
Vaishya · Shūdra
Daliter

Akshapada Gotama
Vallabha · Valmiki
Swami Vivekananda

Arya Samaj · Brahma-samaj
Vishwa Hindu Parishad
Vaishnavism
Hare Krishna

Relaterade ämnen

Yoga · Transcendental meditation · Pranayama
Vinyasa-yoga · Sahaja yoga · Bhakti yoga · Jivamukti Yoga
Mantra · Mudra · Moksha
Dharma · Karma
Ashram · Chakra
Ahimsa · Tempel

Hinduisk svastika

Lakshmi är en gudinna i hinduisk mytologi och Vishnu den godes maka. Hon härskar över rikedom, ljus, visdom, andligt och materiellt välstånd samt lycka, skönhet och fruktbarhet. Lakshmi är välståndets och rikedomens gudinna. Hon är en av de mest omtyckta gudinnorna och finns som husgudinna hos många hinduer. Även om hon tillbeds varje dag så är hennes speciella månad oktober då man också har en puja anknuten till henne.

Lakshmi

Ordet Lakshmi är sanskrit och betyder mål. Hon kallas även ibland för ”Shri” som betyder ”Den Lyckobringande”. Det som kännetecknar Lakshmi är lotusblomman som är gudinnans särskilda blomma och hon kallas ibland även för ”Lotusen”. Hon avbildas oftast sittande eller stående på en blommande lotus. Hon har fyra armar där två av dem håller i lotusblommor. Lotusblomman står för renhet, fruktbarhet och andlig makt. De fyra armarna symboliserar livets olika stadier: dharma (uppfyllelse av rituella och sociala plikter), artha (ekonomisk rikedom och politisk makt), kama (estetisk och erotisk njutning) och moksha (befrielse från återfödelse). Lakshmi avbildas också med guldmynt rinnande ner från ena handen som en symbol för välstånd. Hon bär oftast röda kläder med guldinslag där det röda symboliserar aktivitet och guldet symboliserar välstånd.

Lakshmi finns representerad både i den tidigare och den senare traditionen. I den tidiga traditionen finns den tydligaste bilden av gudinnan i den vediska litteraturen. Där tillbeds hon för att ge välstånd och för att bland annat skänka människorna boskap, hästar och guld. I detta sammanhang nämns också två saker som vanligtvis förekommer i avbildningar, lotusblomman och elefanten. Det är först i den senare traditionen hon blir en betydelsefull gudinna. Det är i eposen Mahabharata, Ramayana och i Purantexterna som hon nämns och som hon blir en viktig gudinna. Det är också först här som hon förekommer tillsammans med guden Vishnu.

Lakshmi är en förebild för hur en hinduisk hustru ska vara. En hinduisk hustru ska lyda sin man och tillfredsställa hans behov.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Jacobsen, Knut A .2004. Hinduismen, historia, tradition och mångfald. Stockholm: Natur och kultur
  • Hellman, Eva. 2002. Hinduiska gudinnor och kvinnor – en introduktion. Nora: Bokförlaget Nya Doxa
  • hinduism.about.com, besökt 26/11-07
  • Sandin, Daniel J. Ring Börje. 2008. Upptäck Religion.