Krishna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Denna artikel är en del i en serie om
Hinduism

Aum

Gudar · Gudinnor
Hinduisk mytologi

Japa

Shruti  · Smriti
Veda · Yajurveda · Rigveda
Bhagavad-Gita · Mahabharata
Puranas

fler skrifter...

Diwali · Ganesh-Chaturthi · Holi
Kumbh Mela · Raksha Bandhan
Rathjatra · Sankranthi

Brāhmaṇa · Kṣhatriya
Vaishya · Shūdra
Daliter

Akshapada Gotama
Vallabha · Valmiki
Swami Vivekananda

Arya Samaj · Brahma-samaj
Vishwa Hindu Parishad
Vaishnavism
Hare Krishna

Relaterade ämnen

Yoga · Transcendental meditation · Pranayama
Vinyasa-yoga · Sahaja yoga · Bhakti yoga · Jivamukti Yoga
Mantra · Mudra · Moksha
Dharma · Karma
Ashram · Chakra
Ahimsa · Tempel

Hinduisk svastika

Krishna-staty i Singapore.

Krishna (कृष्ण, Kṛṣṇa) är en av den indiska mytologins främsta gudar. Det finns även en flod i södra Indien med detta namn (se Krishnafloden).Krishna är en av Vishnus tio avatarer.

Ordet "krishna" betyder "svart" på vardaglig sanskrit. Guden Krishna beskrivs också som shyama, "mörk". I Sydindien föreställes Krishna ofta med svart hy, särskilt i äldre bilder. I Nordindien däremot avbildas Krishna alltid med mörkblå hy, vilket avspeglar nutida inställningar i Indien mot svart hy. (I vediska tiden tycktes inte svart hy vara obehaglig.)

I Garuda-Purana uppfattas Krishna som en av Vishnus tio avatarer - en föreställning som vunnit stor spridning - men enligt hinduism är Vishnu en avatar av Krishnas högsta aspekt. Krishna är dock mest känd som hjälten i Indien och GiTa. Där beskrivs hans barndom som förutspådd av profetior och fylld av övernaturliga inslag. Senare tillbringar han sin ungdom i landsflykt för att sedan återvända som den vise hjälten som besegrar ondskan i allmänhet och demoner i synnerhet. Som äldre är det framför allt den vise och filosofiske Krishna som omtalas som framgångsrik - han deltar inte i den slutgiltiga striden utan ger råd åt de goda krafterna.

I konsten framträder Krishna i flera gestalter: Som illmarigt och knubbigt barn, som sensuell yngling och som den store hjälten som besegrar Kamsas ondskefulla demoner fullt i klass med egyptiernas Ra och Apep eller Nordens Tor och Världsormen.

Se även[redigera | redigera wikitext]