Lautrec

(Omdirigerad från Lautrec, Tarn)
Lautrec
Kommun
Vapen
Land Frankrike Frankrike
Region Occitanien
Departement Tarn
Arrondissement Castres
Kanton Lautrec
Koordinater 43°43′N 2°9′Ö / 43.717°N 2.150°Ö / 43.717; 2.150
Yta 54,64 km²[1]
Folkmängd 1 694 ()[2]
Befolkningstäthet 31 invånare/km²
Postnummer 81440
INSEE 81139
Geonames 6444862
OSM-karta 1070133
Kommunens läge i regionen Occitanien i Frankrike
Kommunens läge i regionen Occitanien i Frankrike
Kommunens läge i regionen Occitanien i Frankrike
Webbplats: http://www.lautrec.fr
Detaljkarta över kommunen.

Lautrec är en kommun i departementet Tarn i regionen Occitanien i södra Frankrike. Kommunen ligger i kantonen Lautrec som tillhör arrondissementet Castres. År 2021 hade Lautrec 1 694 invånare.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Området runt dagens Lautrec befolkades först av kelter och kom sedan under romerskt styre. Det går att se spår av en romersk väg intill stadsmuren. Enligt myten anlade Karl den store den första kyrkan i staden, Saint-Rémy. Staden Lautrec grundades runt år 940 av härskaren av Albi. Staden ligger på en bergstopp högt över slättlandet på vägen mellan Albi och Castres. Lautrec styrdes av en Vicomte och dominerades omväxlande av greven av Foix, Albi och franska kronan. Henri Toulouse-Lautrec är en ättling till de gamla Vicomterna av Lautrec. Staden var väl befäst med en fästning och en ringmur med åtta portar. På medeltiden uppgick befolkningen till 4 500 invånare. Staden var en handelsplats med bland annat handel med vejde innan växtfärgen konkurrerades ut av indigo. Staden drabbades av flera krig, bland annat Albigenserkriget och hundraårskriget. Under hugenottkrigen var staden en katolsk stödjepunkt i striden med den större protestantiska grannstaden Castres.

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Staden har bevarat sin medeltida stadsplan runt torget anlagt på 1400-talet. Av ringmuren är ett kort stycke bevarat med en av de tidigare åtta portarna. Staden är upptagen på Les plus beaux villages de France, listan över Frankrikes vackraste byar och städer. Runt staden odlas Lautrecs rosa vitlök, en vitlök med skyddad geografisk beteckning enligt systemet för skyddad ursprungsbeteckning.

Befolkningsutveckling[redigera | redigera wikitext]

Antalet invånare i kommunen Lautrec


Referens: INSEE[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Répertoire géographique des communes, Institut national de l'information géographique et forestière, läst: 26 oktober 2015, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
  2. ^ Populations légales 2021, Institut National de la Statistique et des Études Économiques, 28 december 2023.[källa från Wikidata]
  3. ^ Chiffres clés - Évolution et structure de la population hämtat från the Wayback Machine (arkiverat 4 maj 2012).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]