Longboard (skate)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Longboardåkning

Longboard är en större och längre variant av en Skateboard. Den används för att åka utför ("downhill"), i slalom eller som ett alternativt transportmedel. Ursprungligen är en longboard en hjulförsedd surfbräda. Den blev populär i Kalifornien i början av 1950-talet. Den är längre och bredare och har oftast större och mjukare hjul än en vanlig skateboard, vilket gör den stabilare och generellt säkrare och bekvämare att åka på.

Longboard introducerades i Sverige på 2000-talet.

Svängbarheten skiljer sig mellan brädor. En liten bräda svänger mycket mer än en längre, men många longboards har "flex" som gör att brädan svänger samtidigt som truckarna svänger vilket innebär longboarden kan svänga i hela cirklar och ge mer sväng. "Carving" är ett vanligt sätt att svänga på och används främst när man åker 50 km/h eller snabbare.

Utformning[redigera | redigera wikitext]

En longboard kan i princip vara hur lång eller kort som helst, de mest populära längderna ligger runt 32 till 45 tum (c:a 80-115 cm). En longboard är i de flesta fall längre än en vanlig skateboard och de utrustas generelt med större och mjukare hjul. Att ha stora mjuka hjul gör longboarden mindre känslig för ojämnheter i underlaget och medför en behagligare åkning. Longboards utrustas även ofta med mjukare bussningar än vad man använder i street skateboards, detta ger longboardåkaren möjlighet att göra djupare svängar vilket är viktigt då den längre hjulbasen annars skulle göra brädan svårare att svänga. Det finns en uppsjö av olika truck modeller till longboards. De flesta är av klassisk typ eller med genomgående kingpin, men det finns också varianter som använder sig av stålfjädrar istället för bushings. Detta kan göras på olika sätt, två exempel är Seismic trucks eller Original trucks. Longboards har många olika användningsområden, några av de vanligaste presenteras nedan.

Transport Den mest grundläggande användning av en longboard är att ta sig från punkt A till punkt B. Transportbrädor kan ha många olika utformningar, allt från långa breda cruisers till korta hybridbrädor. Truckarna är oftast lösa för att möjliggöra snabba skarpa svängar. Dessutom är det inte helt ovanligt att transportbrädor har en kicktail, vilket underlättar för åkning i urban miljö där åkaren kan behöva ta sig upp och ner för trottoarkanter eller för att göra riktigt skarpa kick turns. De är oftast lite kortare för att kunna svänga snabbare och vara mer manövrerbara i en stadsmiljö, de har även ofta medelstora, mjuka hjul för att klara av de olika typer av underlag som finns i städer.

Slalom En slalombräda är betydligt kortare än de flesta andra longboards. Slalomåkare tävlar i att så snabbt som möjligt ta sig igenom en bana av koner genom att zick zacka fram mellan dem. För att klara detta har slalombrädan mycket mjuka bushings. De har oftast olika mjuka hjul fram och bak, där de föredrar mjukare hjul bak, för ökat grepp och hårdare hjul fram för minskat rullmotstånd. Slalomåkare tar sig fram genom att svänga snabbt fram och tillbaka samtidigt som de motroterar med sina kroppar, denna teknik kallas generelt för att pumpa.

Freeride Freeride brädor använder ofta lite hårdare hjul (durometer mellan 78a-88a) Freeriding kan ses som en blandning av skateboardens streetåkning och snowboardens slope style. Freeride brädor liknar i sin konstruktion speedboards, men är oftast lite snällare i sin konfiguration. De har lite mjukare bussningar och saknar vissa detaljer som finns med på renrakade speedboards. Vanligtvis är ett freeride deck mellan 32 och 40 tum lång.

Speedboards Downhill longboards, eller speedboards, används för att ta sig ner för långa branta backar så snabbt som möjligt. En speedboard är oftast mellan 32 till 39 tum långa med en hjulbas på 28 - 34 tum. Speedboards är helt stumma i sin konstruktion för att åkaren skall ha full kontroll över brädan i hastigheter ofta över 100km/h. En speedboard fungerar ofta även bra för freeriding. Truckarna monteras längst ut i kanterna på brädan för att ge en maximal hjulbas på så kort yta som möjligt, detta för att det är viktigt för åkaren att ha fötterna så nära truckarna som möjligt. Ett längre avstånd mellan fram-och bakhjulen, känd som hjulbas, kommer att öka stabiliteten, medan en kortare hjulbas kommer att minska brädans svängradie. För att sänka tyngdpunkten har downhill longboards ibland även en sänkt plattform, detta kan göras på lite olika sätt. Dels kan trucken monteras igenom brädan genom att truckens basplatta monteras ovanifrån genom ett hål i brädan och sedan skruvas hangern på underifrån (Drop through), eller så är själva brädan formad med en nersänkning där åkaren har sina fötter (drop deck). Dessa två metoder kan så klart användas ihop och då kallas det dubbel drop. Bland de första med att serietillverka brädor med drop through var det franska företaget Sc8 med sin Race X1 Evo, och bland de tidiga drop deck brädorna var Landyachtz DH Race. Speedboards utrustas ofta med CNC frästa högprecisionstruckar med lägre pivot vinkel, vilket ökar stabiliteten på bekostnad av en sämre svängradie. Under tävling använder speedboardåkare generelt skinnställ för att skydda sig och det är vanligt med specialdesignade hjälmar för att hålla luftmotståndet nere.

Varianter av inställningar är:

Drop Deck Drop deck kännetecknas av en nedsänkt plattform. Denna konfiguration är stabilare och mindre känslig för wobbling, på bekostnad av lite sämre grepp i kurvor samt att de är lite tyngre att svänga med. Exempel på denna typ av styrelsen inkluderar: Landyachtz DH Race, Landyachtz Switch, och Rayne Nemesis med flera.

Drop-through Drop-through brädor har hål för truckarnas basplattor så att de går att montera igenom bräda och på så sätt kan brädans tyngdpunkt sänkas lite utan att få samma drastiska förändringar som en drop deck medför. Dropthrough speedboards har hög stabilitet och kan samtidigt behålla mycket av den lyhördhet som en topmount speedboard har. De har vanligtvis bättre grepp än drop decks men är mindre lätt att kontrollera i svepande kurvor. Detta är en mycket vanlig form av ned sänkning och återfinns även ofta på freeride brädor. Exempel på brädor med drop through är Sc8 Race X1,Original Freeride och Apexdrop, Loaded Tan Tien, Loaded Dervish, Rayne Hellcat, Landyacthz Drop Speed, b rd 101, Earthwing Supermodel. Dessa två typer av drop kan självklart kombineras som på till exempel Rayne Demonseed, Nelson Spin-Drift och Clutch Double-Tap.

Flushcut Flushcut liknar dropthrough förutom att de också har en fördjupningen skuren i översta lagret av brädan så att truckens basplatta ligger i samma nivå som det översta lagret av brädan. Detta är i grunden en medelväg mellan en drop-through och ett topmount. Ex. Kebbek Max Erwin Flushcut.

Topmount Topmount Speedboards har truckarna monterade som vanligt utan några större förändringar på brädan. Detta har alltid varit och är fortfarande den vanligaste typen av truckinfästning. En topmount eller toppmonterad bräda är den minst stabila formen av speedboard, då tyngdpunkten är hög vilket medför att brädan är mycket känslig för åkarens rörelser. De ger åkaren stora möjligheter att kontrolera brädan i de flesta situationer, men gör även brädan svår att hantera. De krävs absolut kontroll för att kunna köra topmonterat i höga hastigheter, men har man balansen och färdigheten möjliggör topmounten för extremt teknisk och exakt åkning. Den är mycket lyhörd och känslig.

Dancers, LDP, Sliders med flera Det finns självklart fler specialiserade brädor för olika discipliner. Dancers är ofta ganska långa brädor med flex och drop through för att möjliggöra för åkaren att utföra en rad olika trick. En LDP (Long Distance Pusher) har ofta ett extremt drop för att underlätta för åkaren att sparka sig fram samt att de har plats för stora hjul. Sliders är korta och liknar pool brädor i sin utformning med kick både fram och bak och dessa har ofta hårda hjul för att glida enklare.

Tävlingsgrenar[redigera | redigera wikitext]

I longboard finns det olika grenar. Det mest populära är att tävla i tid, till exempel att åka fortast ned för en lång backe. En annan kallas för att "dansa", vilket innebär att stå på brädan i inte alltför hög fart och går runt på brädan. I freestyle gör man en massa tricks, såsom "oldskool kickflip", "pop shuvit", "boneless", grinds och olika så kallade lip tricks. Populärt är också att göra är så kallade "G-turns", när man balanserar på framhjulen med bakhjulen i vädret och svänger runt i en cirkel.

Cruising är en avslappnad stil, vanligtvis utförd vid låga hastigheter, där tricken kommer från klassiska surfing som ten, hanging cross-stepping, and drop-knee-turns.

Tricklongboard liknar en vanlig skateboard i form och konstruktion, men är sällan längre än 110 cm. Trick som kan utföras med dessa brädor är samma trick som utföras på vanliga skateboards men då de är tyngre och större kräver det mer skicklighet och styrka från åkaren.

Buttboard är när man ligger/sitter på brädan och tävlar i tid nedför backen. De som åker buttboard har oftast längre brädor.

Tävlingar i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]