Louise Henriette av Bourbon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Louise Henriette av Bourbon

Louise Henriette av Bourbon, född i Paris 20 juni 1726, död i Paris, 9 februari 1759, hertiginna av Chartres, Orleans och Étampes, medlem av den franska kungafamiljen. Gift 1743 med Ludvig av Bourbon-Orléans, mor till Ludvig Filip av Orléans och Bathilde av Orléans och farmor till kung Ludvig Filip I av Frankrike.

Dotter till Ludvig Armand II av Bourbon, prins av Conti, och Louise-Elisabeth de Bourbon-Condé, som var dotterdotter till kung Ludvig XIV av Frankrike; föräldrarna var kusiner. Äktenskapet arrangerades för att släcka rivaliteten mellan de två familjerna - hennes bror hade tidigare gift sig med deras kusin.

Maken var religiös och hade accepterat giftermålet eftersom hon hade uppfostrats i kloster, men efter en passionerad början separerade paret, efter några år och tre barn, på grund av Henriettes "skandalösa uppträdande", och hon levde sedan sitt eget liv där hon ägnade sig åt sina sexuella intressen. Sonen skulle under franska revolutionen påstå att hon hade fått honom med en kusk. Hon avled, som man sade, på grund av sina utsvävningar, en omskrivning för könssjukdomar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Denna artikel är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia