Lynx (stridsfordon)

Från Wikipedia
Lynx KF 41 i ungerskt kamouflage

Lynx är ett tyskt pansarskyttefordon utvecklat av Rheinmetall Landsysteme.[1][2] Lynxen, konfigurerad som ett KF31- pansarskyttefordon (IFV), visades offentligt på Eurosatorys försvarsutställning den 14 juni 2016. KF31 har en besättning på tre och har plats för sex soldater. KF41-varianten lanserades offentligt på Eurosatorys försvarsutställning den 12 juni 2018. KF41 har en besättning på tre och har plats för åtta soldater. Enligt Rheinmetall ligger Lynx-familjen av pansarfordon i spetsen för en ny trend inom IFV-design mot pansarfordon med lägre enhets- och livslängdskostnader och minskad komplexitet. En av nyckelprinciperna i Lynx-konceptet är integrationen av beprövade delsystem med en hög teknologisk beredskapsnivå för att minska utvecklingstid, kostnader och tekniska risker. Räckvidden är 500 km, motorn är på 750 eller 1140 hästkrafter. Maximal hastighet 65-70 km/h. Vikten ligger på mellan 34 och 50 ton beroende på variant och konfiguration.[1][2]

Beväpning[redigera | redigera wikitext]

Fordonet som visades vid Eurosatory 2016 var utrustat med ett Lance-torn med en automatkanon på 30 mm eller 35 mm kaliber, med airburst ammunitionsstöd . Detta gör att Lynxen kan bekämpa mål på avstånd på upp till 3 000 meter, både när den är statisk och när den är i rörelse. Fordonets huvudbeväpning har en höjd på mellan +45˚ och −10˚ och har en kontrollerad eldhastighet på 200 skott per minut. Monterad koaxiellt till höger är den senaste Rheinmetall Machine Gun (RMG) 7,62 mm, som kan avfyra standard 7,62 × 51 mm NATO ammunition och har en maximal skotthastighet på 800 skott i minuten. Tornet har manuell back-up vid strömavbrott.

Fordonet kan också montera en valfri pansarvärnsrobot. Demonstrationsfordonet vid Eurosatory 2016 var utrustat med två pansarvärnsrobotar av typen Spike-LR.

KF41-varianten som visades vid Eurosatory 2018 var försedd med det uppdaterade Lance 2.0-tornet, som har kapacitet att ha modulära system anpassade för uppdraget monterade på vänster och höger sida så att en mängd olika delsystem kan installeras för att förse tornet med specialistkapacitet.

Lynx 120 eldstödsvarianten är beväpnad med en derivata av Rheinmetalls 120 mm slätborrade kanon som kan avfyra den programmerbara DM11 HE-ammunitionen. En lätt kulspruta är monterad koaxiellt med huvudbeväpningen och en fjärrstyrd station beväpnad med en 12,7 mm tung kulspruta är installerad på baksidan av torntaket bakom befälhavarens panoramasikte. En rad med åtta Wegmann 76 mm rökgranatskastare är också installerade på vardera sidan av tornet bakom de två luckorna.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Lynx-familjen av pansarfordon är baserad på två primära modeller, KF31 och en något större men betydligt tyngre KF41. Båda modellerna kan konfigureras för en mängd olika roller som inkluderar kommando och kontroll, spaning, övervakning, reparation, bärgning eller ambulansoperationer förutom infanteristridsfordon.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Lynx_(Rheinmetall_armoured_fighting_vehicle), 22 november 2022.