Hoppa till innehållet

Långholmsbron

Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Långholmsbron, vy mot norr, 2015.

Långholmsbron är en bro över Pålsundet som förbinder Söder Mälarstrand med Långholmen i Stockholm. Eftersom den sträcker sig ut till den tidigare fängelseön Långholmen, kallas bron populärt även Suckarnas bro, efter Suckarnas bro i Venedig.

Historik

Förmodligen fanns här en bro redan i mitten av 1600-talet och här låg även ett tullhus för alla fartyg som kom västerifrån från Mälaren. På Petrus Tillaeus karta från 1733 finns en broförbindelse markerad, kallad Lång Holms Bron. I församlingsritningarna kallas bron 1784 Spinnhusbron efter fängelsets föregångare. 1845 byggdes på samma ställe en ny träbro som var 33 meter lång i fyra spann och 6 meter bred.

År 1931 revs denna bro och ersattes av nuvarande stålbalks-/betongkonstruktion. Den är 56 meter lång och 8 meter bred och har tre brospann. De åtta bropelarna är anordnade som ett "V" och brons hjässa har utformats med en tydlig brytlinje som återkommer i broräcket. Långholmsbron fick sitt namn 1948.

Bilder

Källor

Externa länkar