Målvakt (brottslighet)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Målvakt (juridik))
Hoppa till: navigering, sök

En målvakt är i kriminell jargong en fysisk person som för en relativt liten ersättning tar på sig juridiskt ansvar som den betalande parten vill undgå.

En målvakt kan ta på sig ett civilrättsligt ansvar genom att skrivas som verkställande direktör, styrelsemedlem eller liknande i ett företag med oärligt uppsåt. Det kan exempelvis vara ett företag som någon eller flera parter planerar att tömma på tillgångar, för att sedan försätta i konkurs med stora skulder.

Målvakten kan också vara en person som tar på sig ansvaret för brott eller förseelse som någon annan har begått, till exempel en minderårig som inte kan straffas för brott i samma utsträckning som den myndiga personen som begått brottet. Vidare kan en målvakt också vara ägare till fordon som brukas av andra personer eller företag, och där målvakten då underlåter att betala lagstadgad trafikförsäkring, skatt på trafikförsäkringspremie, med mera.

Målvakten är oftast en person som har litet eller inget att ytterligare förlora på att drabbas av personlig konkurs eller andra liknande ekonomiska motgångar.

Att utse någon till målvakt i ett aktiebolag är straffbart enligt svensk lag, se 30 kap. 1 § aktiebolagslagen (2005:551).

Se även[redigera | redigera wikitext]