Maria Karolina av Österrike

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Maria Karolina av Österrike
Maria Karolina av Österrike
Företrädare Maria Amalia av Sachsen
Efterträdare Maria Isabella av Spanien och Julie Clary
Föräldrar Maria Teresia av Österrike
Frans I
Född 13 augusti 1752
Wien, Österrike
Död 8 september 1814 (62 år)
Maria Karolina av Österrike, målad av Angelika Kauffmann

Maria Karolina av Österrike (italienska: Maria Carolina), född 13 augusti 1752, död 8 september 1814, var drottning och de facto regent av Neapel och Sicilien. Hon var dotter till det tysk-romerska kejsarparet Frans I och Maria Teresia och syster till Marie Antoinette. Hon var gift med kung Ferdinand IV av Neapel och Sicilien.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Maria Karolina blev gift med kung Ferdinand år 1768 och därmed drottning av Neapel och Sicilien. Äktenskapet hade arrangerats som ett villkor för en allians modern gjort med Ferdinands far, om att en av hennes barn skulle gifta sig med hans son. Som barn beskrivs hon som en ivrig student och som övertygad om att hon var förutbestämd att regera. Hon var Marie Antoinettes favoritsyskon och lekkamrat.

Maria Karolina var intresserad av politik och tog kontrollen över statsangelägenheterna så fort hon kom till Italien; hon beskrivs som de facto regent över makens monarki, och maken ska ha varit lättad över att kunna överlåta regeringsangelägenheterna åt henne. Då hon år 1777 hade fött en son, fick hon en officiell plats i riksrådet, vilken hon också använde sig av. Hennes politik gick ut på att ge landet en stormaktsställning, att frita det från spanskt inflytande och ingå allians med Österrike. Hon lät avsätta minister Tanucci (1777) och utse John Acton (1779). Hon var en stark motståndare till Franska revolutionen och Napoleon I. Hon var dock inte så populär utan uppfattades som en utlänning som orättfärdigt tagit kontrollen över landets politik av både liberaler och konservativa. Hennes vänskap med Emma Hamilton är välkänd i historien, och Emma hade ett visst inflytande över politiken. Hon samarbetade med britterna genom lord Nelson.

Hennes regeringsperiod över Neapel varade till 1799, då ett uppror delade monarkin och familjen tvingades fly till Sicilien , där de tillbringade Napoleontiden; upproret krossades snart, men familjen kvarblev på Sicilien. År 1806 avsattes maken som kung över Neapel av Napoleon. Hon förlorade makten på Sicilien då maken lämnade ifrån sig regeringsmakten till sin son år 1812. Hon reste sedan till Österrike, där hon dog 1814.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Angelika Kauffmann: Maria Carolina med familj

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Maria Amalia av Sachsen
Drottning av Neapel (gemål)
17681806
Efterträdare:
Julie Clary
Företrädare:
Maria Amalia av Sachsen
Drottning av Sicilien (gemål)
17681814
Efterträdare:
Maria Isabella av Spanien