Meldonium

Från Wikipedia
Version från den 21 juli 2016 kl. 00.24 av Paracel63 (Diskussion | Bidrag) (nav)
Meldonium

Meldonium eller mildronate (ryska: Мельдоний) (C₆H₁₄N₂O₂) som det också kallas, är syntetisk förening som används i delar av världen för att behandla bland annat ischemiska sjukdomar. Substansen verkar genom att förhindra ansamling av de cytotoxiska resterna efter betaoxidation av fettsyror i hjärt- och kärlsystemet samt genom att förhindra denna process som är mycket syrekrävande.[1]

Meldonium var nästan bara känd i Östeuropa och Japan/Kina fram till 2015[källa behövs]. Produkten tillverkas enbart i Lettland av företaget Grindex och a­nvänds för att öka genomblödning i framför allt hjärtmuskeln vid hjärtinfarkter, framför allt i vårdsyfte i Ryssland och andra öststater.

Meldonium togs fram 1974 av Ivars KalvinLettlands universitet i Lettiska SSR i försök att öka tillväxttakten på köttdjur.[2]

Vetenskapliga studier[källa behövs] har visat att meldonium förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller hos människor. Meldoniums effekt kan spåras till cellens mitokondrier, som finns i alla celler i kroppen, vilket gör det möjligt att meldonium kan påverka alla organ i kroppen som kan ha nytta av en bättre energiomsättning. Det finns inga vetenskapliga studier i västvärlden kring Meldonium.

Det finns en hypotes om att man eventuellt ska kunna använda preparatet efter stroke samt vid Parkinsons och Alzheimers sjukdomar. Vetenskapliga bevis saknas dock fortfarande. Det finns en vetenskaplig studie som kom fram till att meldonium ökar vakenheten och en annan att inlärningsförmågan ökar[källa behövs]. Där finns inga studier som undersökt om meldonium ökar prestationen inom idrott[källa behövs].

Medlet används inte inom svensk sjukvård, och är inte listat i Farmaceutiska Specialiteter i Sverige FASS.

Doping

Meldonium är en substans som tillhör Wadas-klass S4, hormon och metabolism-modulatorer. Enligt Wadas kod från 2016 skall den som åker fast för doping med ämnen som meldonium straffas med fyra års avstängning om inte idrottaren kan påvisa några förmildrande omständigheter[3] Ämnet hamnade på den internationella dopingbyrån World Anti-Doping Agency's dopinglista först den 1 januari 2016. Substansen har dock funnits med på bevakningslistan sedan 1 januari 2015. Eftersom det kom upp på bevakningslistan relativt nyligen har det bara testats vid Wada-laboratorierna. De flesta laboratorier började testa för meldonium först 1 januari 2016. Sedan det fördes upp på Wadas lista har löparna Abeba Aregawi, Gamze Bulut och Endeshaw Negesse[4] testat positivt för ämnet i dopingprov. Även de ukrainska skidskyttarna Olga Abramova, Serhij Sednjev och Artiom Tysjtjenko och ryske skidskytten Eduard Latypov har under samma period testats positiva för meldonium.[5][6] Det samma gäller proffscyklisten Eduard Vorganov[7] också den ryska friidrottaren Nadezhda Kotlyarova har tidigare fällts för preparatet. Tennisspelaren Maria Sjarapova meddelade i en intervju 7 mars 2016 att hon tagit meldonium och testats positivt för det.[8] I slutet av januari testade ryska isdansaren Jekaterina Bobrova positiv för meldonium.[9] Det gjorde även Semjon Jelistratov, OS-mästaren i short track[10] och Pavel Kulizjnikov, världsrekordhållaren på 500 meter i skridsko. Volleybollspelaren Alexander Markin är en av få lagidrottsmän som testades positiv för meldonium.

Källor