Naftamaskin

Från Wikipedia
Version från den 30 juni 2017 kl. 14.20 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.4beta4))
Escher Wyss serie maskiner om 2, 4 respektive 6 hästkrafter i en katalog, troligen inför världsutställningen 1889 där maskinerna deltog. Den högra maskinen är en 6 hästkrafters marinvariant för små örlogsslupar, pannsvep och skorsten avlyft samt vevhuslocket öppnat.

Naftamaskin är en typ av ångmaskin som främst använts som framdrivningsmaskineri i mindre fartyg, kallade Naftaslup

Funktion

En ångmaskins verkningsgrad bestäms av det temperaturområde maskinen arbetar inom. Vatten kondenserar vid 100 grader C - en bra bit över omgivningens 10 - 30 grader C och den värmeskillnaden förloras om avloppsångan från maskinen går ut i skorstenen, vilket försämrar verkningsgrad.[1].

Naftamaskinen är ett exempel på när vatten byts mot annan vätska, ett tyngre men ändå rent och ej koksande petroleumdestillat, exempelvis råbensin (nafta) eller fotogen. Utöver bättre verkningsgrad är en fördel att maskinen (i likhet med slutna kylmaskiner, exempelvis de i kylskåp) kan smörjas via arbetsmediet. Ånga från pannan kan även användes som bränsle i eldstaden. Det allra mesta av ångan används dock i maskinen, tillvaratas i en kondensor och pumpas sedan tillbaka till pannan. Den bensin som kom till användning i naftamaskiner hade vidare en kokpunkt på 70 C vid atmosfärstryck i stället för 100 C för vatten. Ångtrycket hos kolväten betydligt långsammare med temperaturen ämn för vatten, vilket också möjliggör färre värmeväxlar komponenter i maskinen.[2]

Världens första naftaslup Sarcelle, från företaget Escher Wyss & Cie., 1888
Alfred Nobels naftaslup Mignon med aluminiumskrov, 1888

Alfred Nobels naftaslup Mignon

Alfred Nobels vackra aluminiumslup Mignon från 1892 var utrustad med en naftamaskin från den schweiziska firman Escher Wyss AG[3] som 1888[4] kompletterade sitt utbud av ångmaskiner med naftamaskiner. Dessa byggdes dock endast i effekter mellan två och sex hkr och ville man ha exempelvis 20 hkr fungerade ångmaskinen bättre.

Hos Escher Wyss naftamaskiner var pannan integrerad med maskin och skorsten i en enda sammanbyggd enhet som direkt kunde monteras i en mindre båt.

Särskilt framhölls den snabba och väderoberoende starten - endast ett par minuter från kallt var maskineriet färdigt att tas i drift och man behövde ej riskera att smutsa ned sig.

Vid start, innan tryck fanns i pannan drevs brännaren med nafta från en trycktank på samma sätt som hos en brännare från Primus. Det var också luft från detta system (och således ej brandfarlig ånga) som användes till visslan ombord.

Se även


Referenser

Externa länkar