Hoppa till innehållet

Nagu

Nagu
Nauvo (finska)
Före detta kommun
Vapen
Land Finland Finland
Landskap Egentliga Finland
Län Åbo och Björneborgs län
Centralort Kyrkbacken (Prästgårdenby)
Area 1 698,44 km²
 - land 246,88 km²
Folkmängd 1 428 (31.12.2008)
Befolkningstäthet 5,78 invånare/km²
Upphörande Houtskär
Iniö
Korpo
Nagu
Pargas
Upphörd 2009
Ny kommun Väståbolands stad 2009

Nagu (finska Nauvo) är en kommundel (före detta kommun; Nagu upphörde att vara kommun år 2009) i Pargas stad i landskapet Egentliga Finland.

Nagu hade cirka 1 450 invånare och har en yta på 247,51 km². Nagu kommun var en tvåspråkig med svenska (71%) som majoritetsspråk och finska (27%) som minoritetsspråk. Nagu är i omnämnt historiska dokument så tidigt som 1395.

Nagu hamn.

Nagu består av två huvudöar, Storlandet och Lillandet, samt omkring 3 000 mindre öar, skär och klippor. Av invånarna bor allra största delen på huvudöarna eller på öar med broförbindelse till dessa. Till en del av de närmaste öarna finns landsvägsfärjor medan förbindelsebåtar trafikerar till bebodda öar längre bort. Kyrkbacken med kyrka från 1440-talet, grundskola och andra centrumfunktioner samt en av Skärgårdshavets största gästhamnar finns på Storlandet.

Nagufärjan Sterna.

Vägen från fastlandet går över landsvägsfärja från Lillmälö i Pargas till Prostvik på Lillandet. Skärgårdsvägen fortsätter därifrån över Lillandet, Biskopsö och Ernholm till Kyrkbacken och vidare över Storlandet till Pärnäs med färja till Retais i Korpo. Bron över Norrströmmen mellan Biskopsö och Ernholm ersatte 1986 färjan vid Vikom och färjan till Biskopsö.

Bland öarna i skärgården söder om Nagu kan nämnas Nötö, som i tiderna haft en befolkning på tvåhundra personer, och som med butik och kapell varit en lokal centralort, och Gullkrona, som blivit ett slags symbol för södra Skärgårdshavet. Många av de bebodda öarna har också traditionellt haft bara en eller några gårdar. Norr om Kyrkbacken finns Själö, med biologisk station och före detta hospital, till en början för spetälska, därefter för sinnessjuka. Byggnaderna är sedan 1970-talet i Åbo universitets bruk och används av Skärgårdshavets forskningsinstitut (Åbo universitets Matematisk-, naturvetenskapliga fakultet).

År 2009 slogs kommunerna Houtskär, Iniö, Korpo, Nagu och Pargas samman till den nya staden Väståboland, vars namn 2012 byttes till Pargas. Före kommunsammanslagningen var Nagus grannkommuner Dragsfjärd, Korpo, Pargas och Rimito.

Ortnamn

Byar på Nagu Lillandet är från öster längs Skärgårdsvägen Prostvik, Simonby (med butik fram till början av 1990-talet; den finska skolan "Simonkylän koulu" har numera flyttat till Kyrkbacken), Hangslax, Vikom (där färjan till storlandet tidigare gick) och Piparby. Längs en mindre väg söder om Storträsket finns Käldinge (uttalas tj-) med Käldinge skola (1888-2005) och elevinternat (1956-), butik (-) och post(-) och Käldinge säteri, Gyttja och Dalkarby. Från Dalkarby går en väg vidare över Sommarö till Kirjais (uttalas kirr-), med butik och restaurang Bystrand. Från Käldinge går en privat färja till Sandö.

Byar på Storlandet är från öster längs Skärgårdsvägen Kyrkbacken, Väcklax, med vägskäl dels till Grännäs, Ulriksdal och vidare med färja till Högsar (uttalas hö:gsar), dels till Vikperä, vidare Druckis, Böle, Samslax, Galls, med vägskäl till Yttar, Antböle, Koum (uttalas kåom), Bisarböle, Strandby och Spink. En väg från Kyrkbacken genom norra Storlandet passerar Finby, Sellmo, Packais, Mielis, Poutuis, Sexnappa, Jälist, med vägskäl till Vinappa och Sydänperä, Tackork och Koum. Vägar söderut från Skärgårdsvägen går till Korsnäs, Antböle, Risis, Mattnäs, Kvivlax, Krook och Gölp.

Större öar norr om Nagu huvudöar, vid Ominaisfjärden och Erstan, är Innamo (fi. Innamaa), Vallmo, Själö, Käldö och Haverö. I sydost, mot Pargas, ligger Sandö och Pensar. Ute i de vida vattnen söder om huvudöarna, med karaktär av yttre skärgård, ligger Gullkrona, Stenskär, Brännskär, Knivskär, Kopparholm, Lökholm, Sandholm, Borstö, Trunsö, (Nagu) Berghamn och Nötö. Bland övriga öar i söder nära huvudöarna kan nämnas Ängsö, Hummelholm och Ytterstholm.

Några öar, holmar och skär utom de ovannämnda är Anisor, Blyglo, Boskär, Bårnholm, Fagerholm (sjöbevakningsstation), Fårö, Grötö, Klockskär, Mjoö, Petsor, Redamo, Sälgskär, Taslot (uttalas ta:slo:t), Vandrock (uttalas va:n-) och Vansor.

Bland övriga ortnamn kan nämnas Berghamnsfjärden, Möviken, Pensarströmmen (sund mellan Nagu och Pargas), Örfjärden (fjärd mellan Nagu och Pargas) och Smörasken (ett berg på Högsar).

Olofsdagen

Olofsdagen i Nagu är ett evenemang som äger rum i Nagu centrum den 29 juli varje år. Olav den helige som är Nagus skyddshelgon har fått ge namn åt dagen. Föreningen ProNagu koordinerar dagen.

Potatisfestivalen "De vita päron"

Potatisfestivalen "De vita päron" är en marknadsdag med potatisen i centrum, 2014 ordnades marknaden för 10:e året i följd. Föreningen Multiculti r.f. arrangerar marknaden.

Forneldsfesten i Nagu

Forneldsfesten i Nagu ordnas varje år vid Framnäs på Kyrkbacken. Forneldsfesten i Nagu är särskilt populär bland barnfamiljer, under kvällen bjuds det på uppträdanden av kända och mindre kända artister, sandslottstävling för barnen. Flera av ortens föreningar arrangerar gemensamt kvällen.

Källor

Externa länkar

Mall:Geografistub-Finland