Lepra

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För musikgruppen, se Lepra (musikgrupp).
Lepra (Hansens sjukdom)
Klassifikation och externa resurser
Hand med leprasmittat ringfinger.
ICD-10 A30
ICD-9 030
OMIM 246300
DiseasesDB 8478
MedlinePlus 001347
eMedicine med/1281  derm/223
MeSH svensk engelsk

Lepra, spetälska eller Hansens sjukdom är en infektionssjukdom orsakad av bakterien Mycobacterium leprae. Man räknar med att det finns cirka 200 000 leprasjuka i världen, främst i tropiska länder med låg utvecklingsnivå.Cirka tio miljoner människor, som någon gång har lidit av sjukdomen, lever med mer eller mindre omfattande handikapp på grund av spetälskan. Se: http://www.who.int/wer/2010/wer8535/en/index.html

Historik[redigera | redigera wikitext]

Förr trodde man att lepra var smittsam (95 % är immuna) och obotlig och de drabbade isolerades därför i spetälskekolonier. Sådana kolonier existerar fortfarande, bland annat på Filippinerna. Det har senare visat sig att sjukdomen relativt enkelt kan botas genom en långvarig antibiotikakur. Antibiotika upptäcktes i början av 1900-talet, så innan dess kände man inte till någon bot. Bibeln omnämner spetälska flera gånger, men det är tveksamt om det är samma sjukdom som avses.

Syfilis har liknande symptom och högre infektionsrisk och många kan tidigare ha feldiagnosticerats och placerats i karantän.

Smittbärare och spridning[redigera | redigera wikitext]

Leprabakterien identifierades av norrmannen Gerhard Henrik Armauer Hansen 1873, därav sjukdomens moderna namn, Hansens sjukdom. Mycobacterium leprae har visst släktskap med bakterien som orsakar tuberkulos, Mycobacterium tuberculosis. Smitta sker genom inandning av bakterier utsöndrade av redan smittade personer. Inkubationstiden är extremt lång, många blir smittade redan som barn, men sjukdomen bryter inte ut förrän i vuxen ålder. Det är en mycket liten andel av de smittade som utvecklar sjukdomssymptom.

Epidemiologi[redigera | redigera wikitext]

Spridning av lepra. Antal nya fall av lepra per 100 000 invånare år 2003

Två till tre miljoner människor i världen beräknas vara permanent handikappade till följd av lepra. Indien har det högsta antalet fall med Brasilien och Burma på andra och tredje plats.

1999 beräknades den världsvida incidensen av Hansens sjukdom till 640 000. År 2000 identifierades 738 284 nya fall.

Spetälska i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Fortfarande finns det få fall av leprasjuka i Sverige, men de drabbade har i så fall ursprung i tropikerna. Ända in på 1930-talet insjuknade människor i Dalarna och Hälsingland i spetälska och Sveriges sista leprasjuka kvinna, Kristina Asplund, levde ända till 1976. Sveriges enda sjukhus för spetälska fanns i Järvsö (Källa: Nordisk familjebok).

Symptom[redigera | redigera wikitext]

Ett av de första symptomen är ofta att ögonfransarna förloras.

Symptomen för lepra kan se ut på olika sätt och man talar om ett spektrum mellan två olika former: den tuberkuloida, så kallade torra formen av lepra, och den lepromatösa, så kallade våta formen. Tuberkuloid lepra syns exempelvis som pigmentlösa fläckar på huden där fläckarna saknar beröringskänsel. Den lepromatösa formen uppträder senare och ger förtjockad hud med knutor, speciellt på exponerade kroppsdelar, eventuellt så kallat lejonansikte.

De drabbade kan vid båda formerna få stora skador på olika nerver, vilket leder till muskelförlamning och/eller känselförlust. Dessa personer skadar sig lätt och kan då få stora sår som lätt blir infekterade med vanliga sårbakterier. Om dessa sår inte behandlas rätt, kan man få svåra skador på händer, fötter och andra kroppsdelar. Invaliditet är vanligt förekommande bland leprapatienter.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Lepra kan botas helt genom långvariga antibiotikakurer. Det är naturligtvis också viktigt att eventuella skador som patienterna har ådragit sig till följd av känselförlusten behandlas.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]