Nisbethska skolan

Från Wikipedia
Ej att förväxla med Nisbethska skolan (Uppsala)
Nisbethska skolan
Nisbethska elementarläroverket för flickor
Elementarskolan för flickor i Kalmar
Kommunala flickskolan i Kalmar
Kalmar university, Institution of human science.JPG
Den tidigare skolbyggnaden.
SkoltypFlickskola
OrtKalmar
LänKalmar
LandSverige Sverige
Grundad1862
Nedlagd1967

Nisbethska skolan, också kallad bara Flickskolan; från 1902 Nisbethska elementarläroverket för flickor eller Elementarskolan för flickor i Kalmar, var en svensk flickskola verksam i Kalmar mellan 1862 och 1967.

Skolan grundades år 1862 av Fredegunda Nisbeth. Den växte fram ur en liten skola för privatelever i grundarens hem, det så kallade Nisbethska huset. Skolan växte och rummen byggdes undan för undan om till klassrum.[1]

Skolan övertogs 1875 av Nisbeths syster Georgina Nisbeth, som var dess föreståndare till 1902. I Kalmar fanns redan bland annat den mycket välkända flickskola som Cecilia Fryxell (1806-1883) drev på sin egendom Rostad. Vid nedläggandet av Fryxells flickskola år 1877 övergick eleverna till den Nisbethska skolan, som fick ett kraftigt uppsving. Därefter bedrev man verksamheten i egna lokaler ute på staden, från 1880-talets mitt i hörnet av Larm- och Norra Långgatorna i ett hus (senare biograf) nära stadsmuren. Som timlärare anlitades lärare från stadens gymnasium. Språkundervisning med engelska, tyska och franska stod i centrum, och från 1897 undervisades i latin.

År 1902 lämnade Georgina Nisbeth skolan på grund av ålder varvid den övergick i Kalmar stads ägo och fick namnet Elementarskolan för flickor. Den nya föreståndaren, Anna Danielsson organiserade om verksamheten och omvandlade skolan från en privatskola till en skola av mer allmän typ.[1]

År 1907 flyttade skolan till ett trevånings skolhus som uppfördes vid Linnégatan och 1910 fick den rätt att utdela normalskolekompetens.”

När de högre läroverken öppnade för flickor 1927 minskade antalet elever i flickskolan och 1930 beslöt kommunen att ta över skolan som år 1936 fick namnet Kommunala flickskolan i Kalmar. År 1955 beslöt man att inrätta en femårig realskolelinje på skolan. År 1960 togs den första realexamen i flickskolan och året efter blev den samskola.[1] På 1960-talet återick skolan namnet Nisbethska skolan efter sin grundare och 1967 lades den ned.

Skolbyggnaden används av Institutionen för Kulturvetenskap och Institutionen för Språk och Litteratur vid Linnéuniversitetet, tidigare Högskolan i Kalmar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Jenny Fagerstrand (2017). Flickskolan i Kalmar: En studie av Kalmar flickskolas elever 1900-1907 och undervisningen som bedrevs där. Examensarbete i Historia. Linnéuniversitetet