Ordförande

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En ordförande leder arbetet och fördelar ordet på ett sammanträde eller i en organisation. Ordförande kan alltså vara av två slag.

  1. En ordförande för ett enstaka tillfälle: person som leder ett möte, sammanträde, förhandling etc. Kallas ofta mötesordförande. Denne utses ofta på sittande möte, men i en styrelse är det oftast ordföranden enligt 2 nedan som är ordförande på styrelsemötena.
  2. En ordförande för en tidsperiod, som är mer än rent tillfällig: ledare av bolagsstyrelse, förening, politiskt parti etc. Ordföranden för en förening fungerar normalt som ordförande enligt 1 ovan när föreningens styrelse sammanträder. Denne utses normalt på ett årsmöte eller av någon överordnad instans. Ett alternativt namn för ordförande är sammankallande.

Ordförandens ställföreträdare, om sådan är särskilt utsedd, brukar kallas vice ordförande. Det kan finnas flera vice ordförande. I så fall brukar de vara rangordnade.

Vissa organisationer, till exempel Scouterna och Ungdomens Nykterhetsförbund har istället valt delat ordförandeskap mellan två personer och att inte ha någon vice ordförande.

I parlamentariska församlingar brukar ordföranden bära titeln talman.

Ordförande är i domstolsväsen den domare som leder rättegången.

Se även[redigera | redigera wikitext]