Osteologi

Från Wikipedia
Version från den 30 maj 2016 kl. 13.39 av Ascilto (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 193.183.253.12 (diskussion) till senaste version av Grävlingen)
Ett mänskligt skelett - (endoskelett)
Ej att förväxla med Osteopati.

Osteologi (av grekiska: osteon "ben" och efterledet -logia som betyder "lära" eller "vetenskap", -logia är i sin tur skapat av ordet logos som betyder "ord") är läran om ryggradsdjurens skelett.[1]Personer som forskar om ben och benvävnad, eller behandlar skelettets sjukdomar, kallas osteologer.

Osteologi är studiet av alla ryggradsdjurs skelett, såväl människans som de övriga djuren. Även andra delar av kroppen som tänder, naglar, horn med mera studeras i ämnet.

Ämnet delas upp i de två underområdena animalosteologi och humanosteologi, där den första gruppen studerar djurben och den andra människoben. I andra länder delas historisk osteologi upp i ett flertal discipliner, bland annat (engelska termer) physical anthropology, zooarcheaology och archaeozoology.

Osteologi inom arkeologin

Osteologi är idag ett ämne som är knutet till arkeologin och kan studeras på tre platser i Sverige. Dels i Lund där det heter historisk osteologi, dels i Stockholm där det heter osteoarkeologi och på Gotland där det heter osteologi. Trots att osteologer ofta återfinns på museer eller arkeologiska utgrävningar kan rättsantropologer, vilka har specialistkunskaper i osteologi, även vara behjälpliga i polisärenden eller för identifiering av kroppar från moderna massgravar.

I Sverige kan man uppnå magisterexamen i ämnet på tre högskolor: Lunds universitet, Stockholms universitet och Högskolan på Gotland.

Osteologiska föreningen grundades 1978 och har till ändamål att främja intresset för human- och animalosteologi, främst med historisk inriktning. Föreningen ger ut tidskriften Benbiten med 2 nummer per år.

Osteologi vid Stockholms universitet

Det osteologiska ämnet vid Stockholms universitet heter osteoarkeologi. Tidigare hette det arkeoosteologi, men då det blev en del förväxlingar mellan arkeologiska forskningslaboratoriet (AFL) och Arkeoosteologiska forskningslaboratoriet (AOFL) så bytte de 2004 namn till Osteoarkeologiska forskningslaboratoriet (OFL). OFL var dessutom den gamla förkortningen på det Osteologiska forskningslaboratoriet som Nils Gustav Gejvall grundade vid Stockholms universitet.

Laboratoriet var från det att det bildades på 60-talet beläget i en av stallbyggnaderna till Ulriksdals slott men har i dag flyttat till Wallenbergslaboratoriet vid Frescati, Stockholms universitet.

Osteologi vid Lunds universitet

Den arkeologiska osteologin i Lund benämnes historisk osteologi. Ämnet har funnits i Lund sen början av 1990-talet och byggdes upp av Elisabeth Iregren. Lundinstitutionen var också först i Sverige med att ge en magisterkurs i ämnet.

Osteologi vid Högskolan på Gotland

Vid Högskolan på Gotland benämns ämnet osteologi. Ämnet byggdes upp av professor Ebba During i slutet på 1900-talet. Till en början bara som en sommarkurs, men från höstterminen 1999 ges fyra terminer med osteologi, då under namnet Arkeoosteologi. Ämnet ändrade namn 2004 till osteologi. Från 2008 kan man ta magisterexamen i ämnet osteologi vid Högskolan på Gotland.

Kända osteologer

Externa länkar

Referenser

  1. ^ http://www.ne.se/lang/-logi & http://www.ne.se/lang/osteologi & http://www.ne.se/lang/osteo- från Nationalencyklopedin på nätet: http://www.ne.se - läst datum: 7 april 2014