Pegmatit

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pegmatit.

Pegmatit är en silikatbergart som är sammansatt av mycket stora mineralkorn. Mineralkornen som vanligen har en storlek på mellan någon centimeter upp till några decimeter i genomskärning (i vissa fall kan de även bli meterstora) består främst av kvarts, kalifältspat och natronfältspat.

Pegmatit har i de flesta fall kristalliserat ur lösningar som blivit kvar i sprickor och håligheter efter olika graniters bildning ur magmor. Pegmatit kan också bildas genom förflyttning av mineralbildande grundämnen (främst kisel, syre, aluminium och kalium) in i sprickor från den fasta berggrunden på båda sidor om sprickorna. För att en sådan förflyttning ska äga rum fordras dock en temperatur på flera hundra grader.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Bergarten förekommer spritt över hela Sverige, ej sällan tillsammans med aplit och skriftgranit. Brytvärda förekomster finns även längs Norges sydkust.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Pegmatitens kvartskorn kommer till användning vid glastillverkning och fältspaten i lervaruindustrin. På vissa hål kan man också utvinna glimmer i stora skivor ur pegamtiten.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Meyers varulexikon, Forum, 1952