Plack

Från Wikipedia
Version från den 23 maj 2017 kl. 17.31 av Kyllo (Diskussion | Bidrag) (Ersätter källmall eftersom artikeln innehåller källor)
Mikroskopisk bild som visar en del av de bakterier plack består av.
De numrerade linjerna har ett avstånd på 10 µm; mellan de kortare strecken är avståndet 1 µm

Med plack menas beläggningar av olika slag i kroppen:

En tunn bakteriebeläggning (vanligtvis färglös) som byggs upp på tänderna. Om den inte avlägsnas kan den orsaka karies eller gingivit.

Mikroorganismerna som bildar beläggningen är nästan helt bakterier (huvudsakligen streptococcus mutans och anaeroba organismer), med varierande sammansättning beroende på platsen i munnen. Exempel på anaeroba bakterier är fusobacterium och Actinobacteria.

De mikroorganismer som finns i plack är alla naturligt förekommande i munhålan, och är normalt ofarliga. Men om inte tänderna borstas regelbundet för att ta bort placken, så kan mikroorganismerna bygga upp ett tjockt lager. Mikroorganismerna närmast tandytan ställer om till anaerob andning. Det är i detta stadium som de börjar producera syror som konsekvent leder till en demineralisation av den närliggande tandytan, och tandkaries. Saliven förmår inte tränga igenom den bildade placken och kan inte neutralisera syran som bildas av bakterierna och återföra mineralerna till tandytan.

Placken som byggs upp kan också bli mineraliserad och bilda tandsten.

Drygt 500 olika arter av bakterier kan orsaka plackbildning.[1]

Granatäpplejuice har i studier visat sig vara effektiv för behandling av plack. I en studie där 30 frivilliga deltagare i åldrarna 25 till 30 år deltog, ombads deltagarna att under 24 timmar avhålla sig från att hålla en god tandhygien. Forskarna tog sedan prover med plack från alla deltagare såväl före som efter en sköljning med sockerfri granatäpplejuice. Det visade sig att juicen hjälpte till att minska antalet streptokocker och lactobacillus med 23 respektive 46 procent.[2]

Referenser

  1. ^ Rosan, B.; Lamont, R. J.. ”Dental plaque formation”. Microbes and Infection 2 (13): sid. 1599–1607. ISSN 1286-4579. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11113379. Läst 7 maj 2017. 
  2. ^ Kote, Sowmya; Kote, Sunder; Nagesh, Lakshminarayan. ”Effect of Pomegranate Juice on Dental Plaque Microorganisms (Streptococci and Lactobacilli)”. Ancient Science of Life 31 (2): sid. 49–51. ISSN 0257-7941. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3530267/. Läst 7 maj 2017.