Hoppa till innehållet

Poncho

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
För seriefiguren, se Pooch Café.
Chilensk man med poncho. Handmålat träsnitt från 1843.

Poncho (uttal: /'pɔntʃo/) är enkelt klädesplagg. Det liknar oftast en fyrkantig filt eller täcke med hål i centrum, som huvudet träs genom.[1] Det har likheter med cape och ingår i de sydamerikanska indianernas traditionella dräkt.

Ponchon fungerar både som ytterplagg under dagen och som filt på natten. Vanligen är den handvävd i lamaull, oftast randig och i starka, klara färger.[2] Ponchon blev europeiskt modeplagg1960-talet och har som sådan också kommit att tillverkas i andra material än de traditionella.

Ursprung

Ordet poncho kommer från amerikansk spanska och är i sin tur hämtat ur ett inhemskt latinamerikanskt språk.[1] Poncholiknande klädesplagg har dock funnits på de flesta kontinenter, som ett grundläggande enkelt klädesplagg. De tidigaste varianterna tros ha kommit ur det gamla bruket att klä sig i djurskinn som skurit hål i och sedan trätt över huvudet. Spridningen i historisk tid började sannolikt efter att man började med fåravel.[1]

Kinesisk cyklist med regnponcho.

Regnponcho

Det enkla ponchoformatet har också kommit till användning för regnkläder. En regnponcho är gjord i ett vattentätt material och är ofta försedd med huva.[2] Regnponchor används ofta av cyklister, då dess format ger stor rörelsefrihet under materialet.

Källhänvisningar

  1. ^ [a b c] "poncho". NE.se. Läst 19 oktober 2014.
  2. ^ [a b] "poncho (clothing)". Britannica.com. Läst 19 oktober 2014. (engelska)

Externa länkar