Sydamerika

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sydamerika
Sydamerika i världen.
Politisk karta.
Area:
Folkmängd:
Antal stater:
Autonoma regioner:
Högsta punkt:
Lägsta punkt:
17 840 000 km²
382 000 000
12
3
Aconcagua 6 962 m ö.h.
Laguna del Carbón 105 m u.h

Stater
 Argentina
 Bolivia
 Brasilien
 Chile
 Colombia
 Ecuador
 Guyana
 Paraguay
 Peru
 Surinam
 Uruguay
 Venezuela

Särskilda områden
Frankrike Franska Guyana (Frankrike)

Flag of the Falkland Islands.svg Falklandsöarna (Storbritannien)

Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg Sydgeorgien och Sydsandwichöarna (Storbritannien)


Största städer:


En sammansatt satellitbild av Sydamerika

Sydamerika är en världsdel som utgör den södra delen av den amerikanska dubbelkontinenten, med Stilla havet i väster, Atlanten i öster, Antarktis i söder och Karibiska havet i norr. Sydamerika har en landsyta på cirka 17 840 000 km², vilket är nästan 3,5% av jordens totala yta. Som gräns till Nordamerika räknar man vanligen landgränsen mellan Colombia och Panama, men ibland räknar man att gränsen går vid Panamakanalen. Centralamerika (det vill säga från Mexiko i norr till Panama i söder) räknas därför till Nordamerika. När det gäller Latinamerika dras istället gränsen mellan Mexiko och USA, då begreppet Latinamerika är mer kulturellt och språkligt baserat.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Klassificeringen av Sydamerika som kontinent debatteras, då vissa delar av världen ser Amerika som en stor världsdel, och Nord-, Central- och Sydamerika som subkontinenter. I andra delar av världen klassificeras Nord- och Sydamerika som kontinenter medan Amerika ses som en superkontinent. Att klassificera Sydamerika som subkontinent, kontinent eller del av superkontinent är helt baserat på regionala preferenser.

Geologiskt sett fästes Sydamerika med Nordamerika relativt nyligen, i och med Panamanäsets formation för ungefär tre miljoner år sedan. Anderna, som är en geologiskt sett ung och seismologiskt orolig bergskedja, löper längs med kontinentens västra kant. Områdena öst om Anderna är till stor del tropisk regnskog, och Amazonfloden löper där. Kontinenten innehåller också torra öknar, såsom Patagonien och den extremt torra Atacamaöknen.

Större naturresurser inkluderar bauxit, koppar, järnmalm, tenn och petroleum.

Sydamerika hyser många arter av exempelvis papegojor, fågelspindlar, insekter, ormar och däggdjur. Det tropiska regnskogsområdet Amazonas är världens största regnskog och världens artrikaste plats, både när det gäller växter och djur. Det mest exceptionella exemplet är insekterna. Nya, tidigare okända, insektsarter upptäcks fortfarande i Amazonas.

Brasilien är Sydamerikas största land, till såväl yta som folkmängd. Det näst största är Argentina.

Floder[redigera | redigera wikitext]

 1. 6 387 km - Amazonfloden, Peru/Colombia/Brasilien/Ecuador
 2. 3 998 km - Paraná, Brasilien/Paraguay/Argentina
 3. 3 379 km - Purus, Peru/Brasilien (2 948 km) (3 210 km)
 4. 3 239 km - Madeira, Bolivia/Brasilien
 5. 2 820 km - Yapura, Colombia/Brasilien
 6. 2 750 km - Tocantins, Brasilien (2 416 km) (2 640 km)
 7. 2 575 km - Araguaia, Brasilien (biflod till Tocantins)
 8. 2 410 km - Juruá, Peru/Brasilien
 9. 2 250 km - Negro, Sydamerika
 10. 2 140 km - Orinoco, Sydamerika
 11. 2 100 km - Xingu, Brasilien
 12. 1 900 km - Tapajós, Brasilien
 13. 1 749 km - Guaporé, Brasilien/Bolivia (biflod till Madeira)
 14. 1 575 km - Içá (Putumayo), Sydamerika
 15. 1 415 km - Marañón, Peru
 16. 1 300 km - Iriri, Brasilien (biflod till Xingu)
 17. 1 240 km - Juruena, Brasilien (biflod till Tapajós)
 18. 1 200 km - Tapajós, Brasilien
 19. 1 130 km - Madre de Dios, Peru/Bolivia (biflod till Madeira)
 20. 1 100 km - Huallaga, Peru (biflod till Marañón)

Sydamerikas fauna[redigera | redigera wikitext]

Det finns tusentals olika sorters djurarter i Sydamerika. Några få exempel på djur i Sydamerika är alpacka, lama, anakonda, sötvattensdelfiner, krokodiler, pilgiftsgrodor, tukaner, jaguarer, pirayor, puma, chinchilla, kondor och den utrotningshotade tapiren.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Sydamerikas historia

Sydamerika befolkades av folk med ett gemensamt ursprung med Aboriginera i Australien för ca 50 000 år sedan.[1] Folk från Asien migrerade in med början ungefär 14 500 f.Kr sedan. och verkar då i stort sett ha utrotat urbefolkningen; folk på eldslandet och Botocudofolket i centrala Brasilien bär på de första aborigenamerikanarnas gener. På 1500-talet koloniserades kontinenten huvudsakligen av Spanien och Portugal. I början av 1800-talet blev de flesta landområden oberoende.

Under 1960- och 70-talen styrdes de flesta länderna av militärdiktaturer, där tortyr och avrättningar var vanliga. Under 1970-talet startades dock flera olika gerillarörelser.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Inflationen i de sydamerikanska länderna har genomgående varit hög genom åren, räntor och därmed investingar har därför varit höga, respektive låga. Räntorna är generellt sett dubbelt så höga som räntan i USA. Till exempel har Venezuela en räntenivå på 22 % och Surinam har omkring 23 %.[källa behövs]

Det finns i nuläget två större frihandelsblock i Sydamerika, Mercosur och den Andinska gemenskapen, man försöker också skapa en heltäckande gemenskap enligt samma mönster som EU, Sydamerikanska nationernas union. Det finns även en utarbetad plan för ett handelsblock som ska täcka hela Amerika, FTAA.

Klyftorna mellan fattiga och rika i de sydamerikanska länderna är generellt väldigt stora, den rika delen av befolkningen (20 %) äger 60 % av tillgångarna medan de fattigaste (20 %) får dela på 5%.

Politisk indelning[redigera | redigera wikitext]

Självständiga stater[redigera | redigera wikitext]

Avhängiga territorier[redigera | redigera wikitext]

Delar av utomamerikanska stater[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Sci/Tech First Americans were Australian” (på engelska). BBC. http://news.bbc.co.uk/2/hi/sci/tech/430944.stm. Läst 2010-05-24. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]