Profeterna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gamla testamentets böcker i Bibeln (och böckerna i judarnas heliga skrift; Tanakh) delas upp i tre kategorier. De historiska skrifterna, de poetiska skrifterna och profeterna.

I Judendomen så delas de upp i Torah, Profeterna (Neviim) och Skrifterna (Ketuvim).

Indelning enligt historiska skrifter, poetiska skrifter och profeter[redigera | redigera wikitext]

De större profeterna[redigera | redigera wikitext]

Profeterna delas upp i två grupper. De större profeterna är Jesaja, Jeremia, Klagovisorna (egentligen en psalmsamling som tillskrivs Jeremia), Hesekiel och Daniel. Dessa fyra profetböcker skrevs i separata skriftrullar.

De tolv mindre profeterna[redigera | redigera wikitext]

I en skriftrulle sammanställdes tolv mindre profeter i "tolvprofetboken", som i Tanaken, judarnas heliga skrift, räknas som en bok. I svenska bibelöversättningar står de som egna böcker. De tolv mindre profeterna är Hosea, Joel, Amos, Obadja, Jona, Mika, Nahum, Habackuk, Sefanja, Haggai, Sakarja och Malaki.

Profeternas värld[redigera | redigera wikitext]

Profeterna levde i de två kungarikena Israel och Juda samt under fångenskapen i Babylonien ungefär från 800-talet till 400-talet f.Kr. Profeterna levde i en turbulent period i judarnas historia. De såg nordriket Israel erövrades av Assyrien 722 f.Kr. och sydriket Juda erövras av Babylonien 587 f.Kr. I de historiska skrifterna skildras denna tid i konungaböckerna och krönikeböckerna.

Indelning enligt judendomen[redigera | redigera wikitext]

Inom judendomen består profeterna av Josua, Domarboken, Första och Andra Samuelsboken, Första och Andra Kungaboken, Jesaja, Jeremia, Hesekiel, Hosea, Joel, Amos, Obadja, Jona, Mika, Nahum, Habackuk, Sefanja, Haggai, Sakarja och Malaki.