Radiostyrning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Två olika typers kontrollenheter. Till vänster en spakversion, mest använd för radiostyrda modellplan. Till höger en kontrollenhet med pistolgrepp. Denna typ används mest för markbundna modeller.
Radiostyrningsmottagare.

Radiostyrning är användning av radiosignaler för att på avstånd kontrollera en apparat. Termen används ofta med avseende på radiostyrda modeller som kontrolleras från en handhållen sändare. Som exempel på radiostyrda modeller kan modellbilar, modellbåtar, modellhelikoptrar och modellflygplan nämnas. Också industriellt, militärt, och i vetenskaplig forskning används radiostyrning, till exempel av satelliter och rymdsonder. Militären har också börjat sätta radiostyrning på olika missiler och torpeder.

Radiostyrningar konstruerat för hobbybruk använder oftast frekvenserna 2,4 GHz eller 35 MHz och 27 MHz.

Industriell radiostyrning[redigera | redigera wikitext]

Inom industrin används radiostyrning för tex: Kranar, traverser, gruv- och hamnanläggningar mm.

Ex-klassad RRC från Cavotec

mhm

Industriell radiostyrning Radiologic, RL-Display
Industriell radiostyrning Radiologic, RL-PRIO
Industriell radiostyrning Radiologic, RL-RC10

Ofta väljer man att använda radiostyrning av något av följande skäl: Operatören måste kunna röra sig fritt i arbetsområdet, det är olämpligt eller kostsamt att dra fram en kabel till manöverplatsen eller av säkerhetsskäl.

En industriell radiostyrning har ofta dubbelriktad kommunikation så operatören kan få återkoppling från sensorer och mätutrustning på maskinen som styrs. Många gånger ställs även krav på att systemet skall ha nödstopp, detta har historiskt varit ett problem men idag finns system i alla prestandanivåer enligt ISO 13849 / IEC 62061.

Industriella radiostyrningar i Sverige och Europa (Region 1) använder oftast någon av följande frekvens[redigera | redigera wikitext]

  • 40,660 – 40,700 MHz
  • 433,075 – 434,775 MHz
  • 863-870 MHz

I Amerika och delar av Stilla havet (Region 2) används normalt:

  • 902 – 928 MHz

I (Region 3) finns ett antal olika frekvenser beroende på vilket land man talar om men ett par exempel är:

  • 429 MHz (Japan)
  • 447 MHz (Sydkorea)

Man kan dela upp radiostyrningar i två typer: Radiostyrningar som kontrolleras av en människa i ena änden och radiostyrningar mellan två maskiner (M2M). Radiostyrningar för M2M består normalt av ett antal (minst två) moduler som kan kommunicera med varandra via radio och som även har ett gränssnitt mot en tex en sensor eller annan maskinkomponent, ibland kan modulerna vara försedda med tex en OLED-skärm, lysdioder eller något annat visuelt för att en operatör/reparatör skall kunna läsa av status direkt på enheten. Radiostyrningar som kontrolleras av en människa finns i ett otal olika varianter, handhållna knappdosor, lådor som hänger i en rem eller krok runt nacken, pekskärmar för fordon, fast monterade på tex en pulpet. Kontrollen kan tex ha knappar, joystick eller vred.

En sändare från italienska Autec med en display och en kombination av joystics och vippströmbrytare

Se även[redigera | redigera wikitext]