Rebecca De Mornay

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rebecca De Mornay

Rebecca De Mornay, född som Rebecca Jane Pearch 29 augusti 1959 i Santa Rosa i Kalifornien, är en amerikansk skådespelerska.

Rebecca De Mornays far var den konservative radio- och tv-profilen Wally George (1931-2003), men hon växte upp tillsammans med sin mor och styvfar och hon tog som vuxen avstånd från sin far. Hon växte upp i Frankrike och gick på college i England. Senare åkte hon till New York för att studera skådespeleri vid Lee Strasberg Institute.

Hennes filmdebut var en mycket liten roll i Francis Ford Coppolas film One from the Heart (1982). Hennes nästa roll var som den prostituerade Lana i Föräldrafritt, som gjorde både henne och Tom Cruise till stjärnor. Cruise och De Mornay blev ett par under filmen och under de två år förhållandet varade förekom de flitigt i skvallerpressen.

De Mornays karriär tog dock inte fart och med undantag för Runaway Train medverkade hon inte i några mer framgångsrika filmer under 1980-talet. 1992 gjorde hon en uppmärksammad roll som barnflickan i filmen Handen som gungar vaggan och året därpå spelade hon Lady DeWinter i en filmatisering av De tre musketörerna. I början av 1990-talet hade hon ett förhållande med Leonard Cohen och samarbetade med honom, som producent och arrangör, på dennes skiva The Future (1992).

Hennes återkomst till större filmer blev dock ganska kortlivad även denna gången och under resten av 1990-talet medverkade hon mest i mindre framgångsrika filmer och tv-filmer. I början av 2000-talet fick hon åter något av ett uppsving med framgångsrika filmer som Identity och Lords of Dogtown, samt biroller i The Wedding Crashers och Raise Your Voice.

De Mornay har varit gift två gånger, 1989-1990 med Bruce Wagner och 1995-2002 med Patrick O'Neal (son till Ryan O'Neal och Leigh Taylor-Young). Hon medverkade som Finch mamma i American Reunion.

Filmografi, i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]