Roder

Från Wikipedia
Version från den 23 februari 2015 kl. 16.31 av Paracel63 (Diskussion | Bidrag) (ref, puts, betydelse)
Roder och dess infästning från tidiga medeltid. 1 Roderblad. 2 Fingerling (engelska: rudder pinlet), roderbeslag på själva rodret. 3 Rormajla, beslag på båtskrovet. 4 AkterstävBordläggning

Roder är en vridbar fenformad anordning för att ändra en farkosts riktning när den gör fart genom vatten eller luft. I utvidgad kan den även syfta på hela styranordningen, från styrfenan till rorkult/ratt.[1]

Olika farkoster

Båtar och fartyg

Ett roder är fäst i en båt eller ett fartygs akterstäv eller hjärtstock. Även andra konstruktioner finns, beroende på den enskilda farkostens utformning. De först kända rodren är sidoroder eller styråror, som finns avbildade från tidig dynastisk tid[2] i Egypten. I Skandinavien har man använt styråra på Vikingatidens skepp; första kända båtfyndet är Nydamskeppet som var ett skepp för rodd. Det tidigaste nordiska båtfynd som var utrustat med roder monterat med roderbeslag på akterstäven (stävroder) är kalmarbåten från mitten av 1200-talet. Den genom Hansan spridda koggen, en annan båttyp med stävroder, hade då redan sjösatts.

Skillnaden mellan ett roder och en styråra är att den förra är fast monterad i skrovet, medan den senare endast ligger an mot en årtull.

Vindsurfingbrädor saknar roder. Dessa styrs genom att seglet vinklas framåt för att falla av (styra från vinden) och bakåt för att lova (styra mot vinden).

Ubåtar

Ubåtar har både sido- och djuproder; djuproder användas till att dyka och sidoroder som ett ytfartyg. Vissa ubåtar är istället för traditionella sido- och djuproder utrustade med kryssroder, där alla fyra roderna används vid alla manövrar. Fördelar med kryssroder jämfört med traditionella plusroder inkluderar ökad redundans och mindre risk för roderskador vid intagande av och lättning från bottenläge.

Flygplan

A) Skev-, C) höjd- och D) sidroder. B) Styrspak.

Flygplan och en del andra luftfarkoster har lodräta sidroder och vågräta höjdroder i stjärten samt skevroder på vingarna som påverkar luftströmningen. Farkostenseller ändrar riktning i förhållande till sin längdaxel vid vinkling av dess roder i luftströmmen i förhållande till flygplanets längdaxel.

Utvidgad betydelse

Roder kan också, i utvidgad betydelse, syfta på hela styranordningen, från styrfenan till rorkulten/ratten/|styrspaken som styrman/pilot håller i. I överförd mening används ordet också för styrning i allmänhet.[1]

Se även

Referenser

  1. ^ [a b] "roder". NE.se. Läst 23 februari 2015.
  2. ^ Skeppet Björn Landström 1961

Externa länkar