Sifakor

Från Wikipedia
Version från den 2 september 2014 kl. 02.00 av Dexbot (Diskussion | Bidrag) (Bot: Removing Link FA template)
Sifakor
Sifaka (Propithecus verreauxi)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPrimater
Primates
UnderordningStrepsirrhini
FamiljSilkeslemurer
Indriidae
SläkteSifakor
Propithecus
Vetenskapligt namn
§ Propithecus
AuktorBennett, 1836
Utbredning
Hitta fler artiklar om djur med

Sifakor (Propithecus) är ett släkte i primatfamiljen silkeslemurer. Deras namn är onomatopoetiskt och härmar varningsläten ("si fak") som förekommer hos några arter. Släktet består av åtta eller nio arter som alla lever på Madagaskar.

Kännetecken

Sifakor är medelstora arter i familjen och når en kroppslängd mellan 45 och 55 centimeter samt en vikt mellan 4 och 6 kilogram. Därtill kommer svansen som är lika lång som övriga kroppen. Den långa pälsen har beroende på art olika mönster. Färgen varierar mellan gulvit och svartbrun. Det runda ansiktet är alltid svart och saknar hår.

Levnadssätt och föda

Dessa primater är aktiva på dagen och lever i träd. De har särskilt bra förmåga att klättra och dessutom utför de hopp från gren till gren, ibland över 10 meter. På marken hoppar de liksom andra silkeslemurer på sina bakre extremiteter. För att hålla balansen sträcker de sina främre extremiteter uppåt. När de inte letar efter föda vilar de vanligen på grenar och solbadar. Sifakornas flockar är de största i familjen med upp till 13 individer. De har vanligen ett revir som markeras med sekret från doftkörtlarna. I kanten överlappar territorierna varandra.

Sifakor är växtätare och livnär sig av blad, blommor och frukter.

Fortplantning

Efter dräktigheten som varar i fyra till fem månader föds vanligen ett ungdjur som i början klamrar sig fast vid moderns buk och senare på hennes rygg. Efter ungefär 6 månader sluter honan att ge di och ungdjuret är efter två till tre år könsmoget. Livslängden kan gå upp till 18 år.

Hot

Alla arter hotas av förstöring av levnadsområdet och av jakt. IUCN listar två arter som akut hotade (critically endangered) och ytterligare två arter som starkt hotade (endangered). Med undantag av arten "vanlig" sifaka (Propithecus verreauxi) uppskattas populationen för alla arter till mindre än 10 000 individer.

Arter

Släktet består av åtta eller nio arter som fördelas på två grupper:

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 17 november 2008.
  • Thomas Geissmann: Vergleichende Primatologie, Springer-Verlag 2002, ISBN 3540436456
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0801857899
  • Nick Garbutt: Mammals of Madagascar. A Complete Guide. Yale University Pess, New Haven & London 2007, ISBN 978-0-300-12550-4

Externa länkar