Slaget om England

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Slaget om England
(Battle of Britain)
Genre Drama, krigsfilm
Regissör Guy Hamilton
Producent Harry Saltzman
S. Benjamin Fisz
Manus James Kennaway
Wilfred Greatorex
Originalmusik Ron Goodwin
William Walton
Fotograf Freddie Young
Produktionsbolag Spitfire Productions
Distribution United Artists
Premiär 15 September 1969 (Storbritannien)
22 september 1969 (Sverige)
Speltid 133 minuter
Land  Storbritannien
Språk Engelska
Budget $ 12 miljoner
IMDb SFDb
För andra betydelser, se Slaget om Storbritannien (olika betydelser).

Slaget om England är en brittisk film från 1969 regisserad av Guy Hamilton samt producerad av Harry Saltzman och S. Benjamin Fisz. Filmen handlar om slaget om Storbritannien (en. Battle of Britain). Manuset skrevs av James Kennaway och Wilfred Greatorex baserat på boken The Narrow Margin av Derek Wood och Derek Dempster.

Filmen försöker detaljerat beskriva slaget om Storbritannien, som utkämpades mellan Royal Air Force och Luftwaffe under sommaren och hösten 1940 och lede till en strategisk seger för britterna när Tyskland tvingades avbryta Operation Seelöwe, Hitlers plan för invasionen av Storbritannien. Anmärkningsvärt med filmen är dess spektakulära flygstridscener. Dessa var inspirerade av filmen Angels One Five från 1952 men dessa var mycket mer omfattande, vilket gjorde att kostnaderna för filmen sköt i höjden.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen inleds med att RAF piloter tillsammans med andra brittiska och franska militärer evakueras från Frankrike. Därefter följer en scen där franska civilister ser på när tyskarna marscherar in i Frankrike.

Efter det så kommer en radioutsändning från BBC samtidigt som bilder från stränderna i Dunkerque visas. Efter det följer sedan en inspektion av en stor tysk flygbas i det ockuperade Frankrike där hundratals Heinkel-plan är stationerade. Samtidigt som det sistnämnda så spelas också introt.

Air Chief Marshal Sir Hugh Dowding (Laurence Olivier) inser att alla tillgängliga brittiska flygplan kommer att behövas i det stundande slaget om Storbritannien och beordrar därför att inga plan får skickas över kanalen. I det neutrala Schweiz så lägger den tyske ambassadören (Curd Jürgens) fram ett förslag om fred till den brittske ambassadören David Victor Kelly (Ralph Richardson) som tillbakavisar förslaget med motiveringen att man ska slås till siste man.

Filmen avslutas med de berömda orden "Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few", sagt av Winston Churchill. [1]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia


Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ vid tiden 1:36 "Battle of Britain - Finale" youtube.com. Sätt: 27 Mars 2011.