Slantsingling

Från Wikipedia
Version från den 8 maj 2016 kl. 22.35 av Per W (Diskussion | Bidrag) (stavfel)
Bilden illustrerar slantsingling.

Slantsingling, singla slant eller krona och klave, är ett sätt att med hjälp av slumpen avgöra vilket av två alternativ som skall vinna.

Slantsingling går vanligen ut på att två parter väljer varsin sida av ett mynt. Detta gör de antingen före själva "uppkastet", som är vanligast i Sverige, eller medan myntet befinner sig i luften, som är en annan vanlig variant. Myntet skall sedan efter att någon av parterna kastat upp det med en snärtande rörelse rotera ett antal varv i luften för att sedan fångas i en hand. Antingen tittar deltagarna direkt på myntet för att se vilken sida som hamnade uppåt, eller så täcker kastaren snabbt handen denne fångade myntet med, innan någon av parterna hann se myntets sida, och vänder den upp-och-ned emot ovansidan av den andra handen. Sedan kan de båda parterna se vilken sida av myntet som hamnade uppåt. Den part som valde "rätt" sida av myntet har vunnit, och får göra vad parten hade för avsikter före kastet.

Krona och klave är andra ord för ett mynts åtsida och frånsida. Ett annat uttryck är gubbe och pil, eftersom äldre svenska mynt ofta hade korslagda pilar på den sida som inte pryddes av kungens porträtt.

Slantsingling inom sporten

Slantsinglande har ibland använts inom sporten för att avgöra oavgjorda slutspelsmatcher. Detta har fått stor kritik, eftersom lagens spel på planen då inte kan påverka slantsinglingsresultatet.

Fotboll

Ishockey

Se även

Källor

Fotnoter

  1. ^ ”European Championship 1968” (på engelska). RSSSF. 3 maj 1968. http://www.rsssf.com/tables/68e.html. Läst 26 juli 2014. 
  2. ^ ”Slantsingling avgjorde Tre Kronors match”. Sportbladet. 18 december 2001. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/article10249063.ab. Läst 26 juli 2014. 

Externa länkar