Hoppa till innehållet

Stadsdelsområde

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Stadsdelsområde kallas det område som styrs av en stadsdelsnämnd inom Stockholms kommun. Stockholm är indelad i 11 stadsdelsområden, och varje del kan bestå av flera stadsdelar eller delar av stadsdelar. De första stadsdelsnämnderna startade sin verksamhet den 1 januari 1997 med 24 stadsdelsområden.[1]

Stadsdelsområde motsvaras inom Göteborgs kommun av beteckningen stadsdelsnämndsområde, och stadsdel motsvaras av primärområde.

Verksamheter

Stadsdelsnämnderna ansvarar för och fattar beslut om kommunal service och omsorg som rör de boende i stadsdelsområdet. Det omfattar bland annat:[2]

  • Fritids- och kulturverksamhet
  • Förskola
  • Försörjningsstöd, budgetrådgivning och skuldsanering
  • Konsumentrådgivning
  • Lokala näringslivs- och arbetsmarknadsåtgärder
  • Lokala stadsmiljöfrågor
  • Renhållning av parker
  • Service och omsorg till funktionshindrade
  • Social service, omsorg och behandling samt familjerätt
  • Äldreomsorg.

I Stockholms kommun[3] har ansvaret för grundskola, skolbarnomsorg, obligatorisk särskola och mellanstadieverksamhet från och med den 1 juli 2007 flyttats från stadsdelsnämnderna till utbildningsnämnden.

Vidare överflyttades ansvaret för drift och underhåll av gator samt enklare bygglov och markupplåtelser till trafik- och renhållningsnämnden fr.o.m. den 1 januari 2007.

Nuvarande stadsdelsområden i Stockholm

Den 1 juli 2023 trädde två sammanslagningar i kraft. Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta bildade Järva stadsdelsområde. Östermalm och Norrmalm slogs ihop och bildade Norra innerstadens stadsdelsområde.[2][4]

Tidigare stadsdelsområden i Stockholm

1997–1998

Under 1997 och 1998 var Stockholm indelat i 24 stadsdelsområden:

1999–2006

Stockholms stadsdelsområden fram till och med 2006.

1 januari 1999 organiserades Stockholms stadsdelsområden om från 24 områden till 18.[5] Enskede och Årsta gick samman och bildade Enskede-Årsta, och Hässelby och Vällingby gick samman och bildade Hässelby-Vällingby. Västerled kom att ingå i Bromma, Söderled kom att ingå i Farsta och Hornstull kom att ingå i Maria-Gamla stan. Hammarby stadsdelsområde delades upp mellan Skarpnäck och Katarina-Sofia.

Antalet invånare avser den 31 december 2004. I innerstaden bodde 285 826 invånare. Söderort och Västerort hade 479 218 invånare.

2007–2020

Den 1 januari 2007 minskades antalet stadsdelsområden till 14. Enskede-Årsta och Vantör bildade Enskede-Årsta-Vantör, Hägersten och Liljeholmen bildade Hägersten-Liljeholmen, Kista och Rinkeby bildade Rinkeby-Kista och Maria-Gamla stan och Katarina-Sofia bildade Södermalm.

2020–2023

1 juli 2020 sammanlades Älvsjö stadsdelsområde med Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde och bildade Hägersten-Älvsjö stadsdelsområde

Referenser

Noter

Se även

Externa länkar