Storbritanniens kungliga vapen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Storbritanniens statsvapen)
Hoppa till: navigering, sök
Storbritanniens kungliga vapen, till vänster varianten som används överallt utom i Skottland och till höger varianten som endast används i Skottland. Storbritanniens kungliga vapen, till vänster varianten som används överallt utom i Skottland och till höger varianten som endast används i Skottland.
Storbritanniens kungliga vapen, till vänster varianten som används överallt utom i Skottland och till höger varianten som endast används i Skottland.
Vapnet som används av Storbritanniens regering.

Storbritanniens statsvapen finns i tre olika varianter. Det stora kungliga vapnet finns i två varianter, en som används i England, Nordirland och Wales och en som används i Skottland. Storbritanniens regering använder en mindre variant.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

England, Nordirland och Wales[redigera | redigera wikitext]

I England, Wales och Nordirland används följande variant: i vapenskölden ingår Englands kungliga vapen (tre gående utåtseende lejon) i första och fjärde fältet; Skottlands kungliga vapen (ett upprätt lejon inom en dubbel lilje- och kontraliljeinfattning) i det andra fältet; och Irlands kungliga vapen (harpan) i det tredje fältet. Det irländska vapnets förekomst i skölden representerar nuförtiden Nordirland. Det kungliga vapnet för furstendömet Wales (draken) saknas eftersom Wales erövrats av England och därför har mist rätten att behålla sina nationalsymboler. Av sköldhållarna är lejonet hämtat från det gamla engelska kungavapnet medan enhörningen hämtats från det gamla skotska kungavapnet. Lejonet är krönt med Englands kunglig krona. Skölden omges av engelska Strumpebandsordens strumpeband med dess motto, Honi soit qui mal y pense (Skam den som tänker illa därom). Underst står mottot "Dieu et mon droit" (franska: Gud och min rätt).

Skottland[redigera | redigera wikitext]

På grund av lagstiftningen som följde med anledning av 1707 års unionsfördrag (vilket grundade det Förenade konungariket: unionen mellan Skottland och England) används i Skottland en variant av vapnet, där Skottlands vapen finns i sköldens första och fjärde fält och Englands i det andra och de båda sköldhållarna har bytt plats. Både är också krönt; enhörningen med Skottlands kunglig krona och lejonet med Englands kunglig krona. Sköldhållarna håller flaggstång med deras länders flaggor. Skölden omges av Skottlands främsta statsorden Order of the Thistle ("Tistelorden") och mottot: "Nemo me impune lacessit" (latin: Ingen skadar mig ostraffat). Ovan vapnet är ett andra motto "In Defens", kort för "In my Defens God Me Defend" (scots: I mitt försvar Gud försvara mig).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under Napoleontiden avsade sig Storbritannien sitt anspråk på den franska tronen, eftersom det anspråket inte överensstämde med att man stred för att återinsätta det avsatta franska kungahuset Bourbon i Frankrike, och i samband med unionen med Irland 1801 byttes de franska liljorna i tredje fältet ut mot den irländska harpan. Det finns en irländsk variant av kronan över skölden, men den används mycket sällan eftersom unionen mellan Irland och Storbritannien - Act of Union 1800 - var ojämn, och irländare saknade makt att driva igenom sina egna krav, till exempel att behålla irländska symboler.

Tidigare var skölden belagd med en hjärtsköld som innehöll den regerande kungaättens vapen. Hjärtskölden slopades 1917 i samband med att kungahuset, som utgjorde en gren av ätten Sachsen-Coburg-Gotha, bytte namn till Windsor.

Se även[redigera | redigera wikitext]