Svenne & Lotta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Svenne & Lotta
Svenne & Lotta3.JPG
Svenne & Lotta 2010
Bakgrund  Sverige
Genre(r) Pop, schlager
År som aktiva 19692014
Relaterade artister Hep Stars
Medlemmar
Svenne Hedlund
Lotta Hedlund

Svenne & Lotta (eller "Sven & Charlotte" i vissa länder) var en popduo bestående av Svenne Hedlund och Lotta Hedlund.

Svenne och Lotta möttes 1966 då han var sångare i den svenska popgruppen Hep Stars och Charlotte Walker, som hon hette på den tiden, var på turné i Sverige med tjejtrion Sherrys från USA. Svenne och Charlotte blev kära i varandra och hon bröt upp från sin familj i USA och flyttade till Sverige. Lotta blev medlem i Hep Stars våren 1968 och första skivsuccén med Svenne och Lotta som frontfigurer i Hep Stars blev "Let it be me" samma år. Som duo medverkade Svenne & Lotta i Melodifestivalen 1975 med sången "Bang en boomerang" som slutade på tredje plats, men blev en hit när duon lanserades internationellt, bland annat i Nya Zeeland och Nederländerna.

I Melodifestivalen 2000 gjorde de comeback som refrängsångare i melodin "Bara du och jag" med Balsam Boys. Bidraget slutade på sjunde plats, men låten spelades mycket i radio. De gjorde också ett framträdande som pausunderhållning i Melodifestivalen 2005, då de sjöng "Bang a Boomerang" med text på engelska.

Svenne & Lotta fortsatte länge att spela in skivor. Framförallt har det släppts samlingar med både nya och gamla inspelningar i Danmark, där gruppen också var populär.[1] 2014 uppgav Lotta Hedlund i en tidningsintervju att hon och Svenne slutat göra musik tillsammans.[2]

Duon har givit ut skivor på svenska, engelska och danska.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ABBA Related Artists” (på engelska). http://www.raffem.com/ABBARelatedArtists.htm. Läst 2 november 2012. 
  2. ^ Wreede, Lena (2014-03-10). ”Nu satsar Lotta på solokarriär”. Arbetarbladet (TT). http://arbetarbladet.se/slaktvanner/1.6943666-nu-satsar-lotta-pa-solo-karriar. Läst 2014-05-23. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]