Svensexa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En svensexa, tidigare ibland Svenmiddag, är en fest som av manliga vänner (framför allt best man) anordnas för en man som står i begrepp att gifta sig. Därmed skall betecknas att vederbörande tar ett sista farväl av ungkarlslivets fröjder för att hädanefter ägna sig åt familjens mera stilla lycka. Den kvinnliga motsvarigheten är möhippa.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Svensexa är en sammansättning av orden sven och sexa. Det första ledet, sven, är en äldre benämning på en ung man, i synnerhet en ogift eller sexuellt oerfaren sådan. Andra ledet, sexa, är ursprungligen en lättare festmåltid med start klockan sex på kvällen. Numera används ordet mest i studentsammanhang om fester genomförda i ett sexmästeris regi.

Trender[redigera | redigera wikitext]

Svensexor har historiskt sett firats med brudgummen och hans manliga vänner under en dag eller en kväll. I England firas numera 25% av alla svensexor utomlands. Denna trend har även spridits till andra Europeiska länder, däribland Danmark, Tyskland, Norge och i viss utsträckning Sverige. Populära destinationer inkluderar många östeuropeiska städer som Budapest, Prag, Riga, Gdansk osv.[1]

Noter och referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Prag, Pissup.se
Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.