Sveriges kurortsmuseum

Sveriges kurortsmuseum
Loka brunn sett söderifrån. Kurortsmuseet ligger i mitten av bilden, men skymt av träd.
Information
Typ av museumKulturhistoriskt museum
PlatsLoka brunn, Hällefors kommun
Etablerat1995
Etablerat avLoka brunn
OperatörStiftelsen Kungliga Gyttjebad- och Brunnsanstalten Loka

Sveriges kurortsmuseum är ett svenskt privatägt kulturhistoriskt museum i Loka brunn i Hällefors kommun.

Begreppet kuranstalt, som en inrättning vid vilken läkarbehandling av sjuka personer äger rum, är belagt på svenska sedan 1820, enligt Svenska Akademiens ordbok[1] och "kurort" sedan 1840. Kurort är en plats för behandling av vissa sjukdomar eller för möten, avkoppling och rekreation. Från 1700-talet och långt in på 1900-talet ingick vanligen brunnsdrickning i en kurortsvistelse.

Bruket att behandla en rad krämpor med olika slags vattenbehandling har sina rötter i antiken. Romarna hade terapeutiska bad i till exempel Aquae Sulis (idag Bath), Aquae Arnementiae (idag Buxton), Aquae Granni (idag Aachen), Aquae Mattiacorum (idag Wiesbaden), Aquae (idag Baden-Baden), Aquae Helveticae (idag Baden i Schweiz). Det återuppstod under medeltiden i Europa, där Spa i Belgien, med heta källor, var en känd kurort på 1300-talet. I Sverige kom sådan verksamhet igång under 1600-tal. Medevi brunn öppnades 1678, Sätra brunn 1700, Ramlösa hälsobrunn 1707 och Loka brunn 1720.

Sveriges kurortsmuseum, som öppnades 1995, berättar om de svenska kurorternas och brunnarnas historia. Det är inhyst i tre byggnader från 1700-talet. Kurortsmuseet i Loka Brunn ägs av Stiftelsen Kungliga Gyttjebad- och Brunnsanstalten Loka.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]