Täby kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Koordinater: 59°29′27″N 18°3′24″Ö / 59.49083°N 18.05667°Ö / 59.49083; 18.05667
Täby kyrka
Kyrka
Täby kyrka i april 2006
Täby kyrka i april 2006
Land  Sverige
Län Stockholms län
Ort Täby kyrkby
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Stockholms stift
Församling Täby församling
Koordinater 59°29′27″N 18°3′24″Ö / 59.49083°N 18.05667°Ö / 59.49083; 18.05667
Invigd 1200-talet
Bebyggelseregistret 21300000004848
Klockstapeln
Klockstapeln
Runsten inmurad i kyrkogrunden.
Döden spelar schack.
Se även Täby kyrka, Närke.

Täby kyrka i Täby kyrkby, ca 2 mil norr om Stockholm, är församlingskyrka i Täby församling i Stockholms stift. Kyrkan är byggd på 1200-talet och bildade då en egen församling vilken under lång tid kom att fungera som en av huvudkyrkorna i Roslagen.

Inredning och målningar[redigera | redigera wikitext]

Altarskåpet är från 1470-talet. Målningarna i taket utfördes på 1480-talet av Albert Målare och har aldrig, till skillnad från många andra av dennes verk, varit överkalkade. Den mest kända av dessa målningar är den där en riddare spelar schack med Döden, ett motiv som senare Ingmar Bergman använde i sin film Det sjunde inseglet.

Tidig historia[redigera | redigera wikitext]

Täby kyrka är huvudkyrka i Täby församling, Stockholms stift, detta trots att församlingen har en betydligt större och nyare kyrka, Tibble kyrka, i närheten av Täby centrum. Täby var under lång tid endast namnet på den runt kyrkan lilla by som vuxit upp under flera århundraden. Församlingen till vilket kyrkan hörde, Täby församling, var länge en av Roslagens mer betydelsefulla församlingar med bland annat kontraktsprost och eget pastorat.

Täby församling sträckte sig fram till 1623 över stora delar av södra Roslagen och omfattade nuvarande Täby, Danderyds och Lidingö kommun samt Bogesundslandet, där Danderyds och Lidingö kyrka utgjorde annexkyrkor i församlingen. Danderyds kyrka och Djursholms gods bröt sig 1623 ut ur Täby församling och bildade egen församling tillsammans med Lidingö (vilken sedan bröt sig ut ur Danderyds församling först 1907). Trots att Täby kyrka är betydligt mindre än Danderyds kyrka var det Täby kyrka som kyrkoherden hade som sin huvudkyrka, detta har sin grund i att Täby kyrka var betydligt äldre än Danderyds som uppfördes på 1400-talet.

De två slotten Näsby och Djursholm var betydelsefulla vid församlingsdelningen då Djursholms slotts ägor kom att tillhöra Danderyds församling och Näsby slott och dess ägor kom att tillhöra den nu betydligt mindre Täby församling. Täby socken var under denna tid den något förmögnare socknen jämte Danderyd då Näsby slott men även gårdarna Tibble, Gribby, Karby och Såsta hade stora ägor åkermark, vilket ofta var av största betydelse för en sockens välstånd. I och med att åkerbruket ökade på Lidingö och i södra delarna av Danderyds socken blev även denna församling välbärgad.

Senare historia[redigera | redigera wikitext]

När järnvägen kom till Södra Roslagen på sent 1800-tal miste Täby sin betydelse som huvudort i församlingen, detta trots att man anlade en station i anslutning till kyrkan, Täby station. Den nya centrala platsen blev istället Roslags-Näsby som vid Österskärslinjens öppnande på tidigt 1900-tal blev järnvägsknut. Området växte och blev köping 1950, vid vilket kyrkans namn användes som namn på hela köpingen, ett namn som följde med när köpingen blev egen kommun vid kommunreformen 1971.

Den gamla byn Täby fick nu tillägget "kyrkby" för att skilja den från resten av köpingen och senare även kommunen. Denna variant av namngivning, där kommunen fick församlingens namn, var en av två vanliga namngivningsprinciper. Andra kommuner som namngivits enligt samma princip är till exempel Håbo kommun och Värmdö kommun. Om den andra namngivningsprincipen tillämpats, där den största orten fick ge namn åt kommunen, hade troligtvis Täby kommun idag hetat Roslags-Näsby kommun eller kanske bara Näsby kommun.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]