Hoppa till innehållet

Tamanhalvön

Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Tamanhalvön

Rysk karta över området från 1870.

Tamanhalvön (uttal: ta'man-) är en halvö i Krasnodar kraj i sydvästra Ryssland. Den är belägen mellan Azovska sjön i norr och Svarta havet i söder, mittemot Kertjhalvön (på andra sidan Kertjsundet), vilken är en del av Krimhalvön. Den är 30[1] kilometer lång i öst-västlig riktning och som mest 12,9[1] kilometer bred i nord-sydlig riktning.

Lervulkan på Tamanhalvön.

På halvön finns mindre lervulkaner samt fyndigheter av naturgas och petroleum.[1]

Historia

På 600-talet f.Kr. etablerades flera grekiska kolonier på Tamanhalvön.[1]

Den moderna tätorten Taman (numera en mindre hamnstad) utvecklades på 900-talet e.Kr. till ett lokalt feodalt centrum. Detta omvandlades på 1200-talet till en befäst stödjepunkt för Republiken Genua.[1]

1482 övergick orten/halvön till Osmanska riket. 1774 övergick den i rysk ägo.[1]

Demografi och geografi

Halvön omfattar den västra halvan av Temrjukskij rajon (Temrjukskijdistriktet) inom Krasnodar kraj i sydvästligaste Ryssland. Centralorten i distriktet är Temrjuk öster om själva halvön.

Tamanhalvön omges på tre sidor av vatten. Den sticker ut mellan de stora vattenytorna Azovska sjön i norr och Svarta havet i söder, och endast Kertjsundet skiljer halvön från Krimhalvön i väster. Över sundet finns en bro, som underlättar transporterna mellan Krim och övriga Ryssland.

Referenser