Tet

Från Wikipedia

Tết är det vietnamesiska nyåret, vilket är detsamma som det kinesiska. De kan dock inträffa olika dagar, beroende på att ländernas huvudstäder ligger i olika tidszoner. Högtiden är den viktigaste i Vietnam,[1] och transporter är ofta fulla eftersom många åker hem till sina släktingar[1] om de själva bor på annan ort. Det fullständiga namnet är Tết Nguyên Đán, som betyder den första morgonens fest.

Kalender[redigera | redigera wikitext]

I Vietnam har man traditionellt använt en lunisolarkalender men numera gäller den gregorianska kalendern. Högtider och andra märkesdagar följer dock ännu lunisolarkalendern.

Tết kan delas in i tre perioder, som kallas Tất Niên (Innan nyårsafton), Giao Thừa (Nyårsafton), Tân Niên (nyår), som representerar förberedelser inför Tết, själva Tết, och dagarna efter Tết.

Evenemang[redigera | redigera wikitext]

De flesta vietnameser återvänder vanligtvis till sina familjer under Tết. Vissa återvänder till gudstjänst vid familjens altare eller besöka gravar av sina förfäder i sin hemstad. Tết är en nationell helgdag bland alla vietnameser, men varje region och religion har sina egna seder. Den är en stor begivenhet även bland utvandrade vietnameser, inklusive i Australien[2].

Relaterade begrepp[redigera | redigera wikitext]

Tet som ord blev känt för västvärlden i samband med det nordvietnamesiska anfallet just under Tet år 1968 — den så kallade Tet-offensiven. Tet heter också ett av barnen, som säger att han blivit döpt efter "nån offensiv nere i Vietnam", i Lukas Moodyssons film Tillsammans.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "TET NEW YEAR FESTIVAL". vnca.org. Läst 2 juli 2015. (engelska)
  2. ^ King, Brendan (2015-02-25): "Lunar New Year celebrations continue with Sydney Tet Festival". abc.net.au. Läst 2 juli 2015. (engelska)