Hoppa till innehållet

Tom Wesselmann

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Tom Wesselman, född 23 januari 1931 i Cincinnati, Ohio, död 17 januari 2004 i New York, var en amerikansk konstnär inom popkonsten.

På universitetet studerade Tom Wesselmann psykologi. Han studerade på konsthögskolan i Cincinnati 1954-1956 och intresserade sig särskilt för abstrakt expressionism.

Biografi

Tom Wesselmann är känd för sitt sätt att blanda måleri och collage i sina konstverk. Trots att han hämtade inspiration till sina verk från den formella abstrakta konsten, bland annat Robert Motherwells Elegier till den spanska republiken, räknas han ändå in i popkonsten då hans motiv, vardagsföremål, collage, och nakna modeller var typiskt för konstarten. Hans mest kända verk är antagligen bildserien "Great American Nudes" som han jobbade med under 1960-talet. Serien består av 100 amerikanska kvinnor som ofta vulgärt poserar nakna i olika miljöer. Syftet med serien var att på ett ironiserat sätt visa hur sexualiteten utnyttjades av samhället, och i och med det blev steril.

Under hans senare skaparperiod har han gjort sig känd genom ett slags metallteckningar där han för över linjeteckningar till metallplattor.