Tranebergs gård

Tranebergs gård
Gård
Tranebergs gård (2011)
Tranebergs gård (2011)
Land Sverige Sverige
Region Svealand
Kommun Stockholm
Ort Stockholm
Adress Svartviksvägen 10
Gårdens kvarvarande bod, augusti 2011.
Gårdens kvarvarande bod, augusti 2011.

Tranebergs gård är en historisk byggnad vid Svartviksvägen 10 i stadsdelen Traneberg i Bromma, västra Stockholm. Gården har anor från 1670-talet, då fanns ett torp för färjekarlen som skulle sköta färjan över Tranebergssundet vid dagens Tranebergsbron. På 1700-talets första hälft hade traktören Bengt Trana servering och värdshus här. Nuvarande byggnad tillkom i början av 1800-talet. I närheten finns även en bevarad bod som tillhörde gården, alla andra byggnader revs i mitten av 1930-talet. Efter 1904 ägde Stockholms stad gården. Idag är den privatbostad.

Historik

Bengt Trana, som antagligen gav namn åt stadsdelen Traneberg arrenderade torpet mellan 1729 och 1754 för att bedriva sin värdshusrörelse här. Han lät uppföra en större byggnad med ungefär samma läge och planform som nuvarande gård. Det är dock oklart om nuvarande byggnad som tillkom i början av 1800-talet blev helt nybyggd på den gamla grunden eller om det rör sig om en ombyggnad av det äldre huset.

År 1810 förvärvade skeppshandlaren Abraham Keyser (även stavat Keijser) Traneberg, som då avstyckades från Ulvsunda säteri. Redan 1798 lät han i närheten bygga sitt sommarnöje Johannelunds gård som också låg under Ulvsunda. Efter Keysers död 1817 arrenderades Tranebergs gård ut som jordbruksfastighet och värdshusrörelsen lades ned.

Gården under 1900-talet

Fastigheten hade flera ägare fram till 1904 när Stockholms stad köpte Traneberg med tillhörande gård. Området ingick i ett större markförvärv i Bromma tillsammans med Ulvsunda och Åkeshov vilket skulle bli stadens markreserv för framtida bostadsexpansion (se Trädgårdsstäder i Stockholm). När Tranebergs smalhusbebyggelse växte upp i mitten av 1930-talet revs flera byggnader tillhörande Tranebergs gård. Själva gården bevarades dock tillsammans med en mindre rödmålad bod cirka 35 meter sydväst om huvudbyggnaden.

Från 1947 disponerade barnavårdsnämnden gården. På 1950-talet blev det en ungdomsgård och på 1960-talet upptagningshem för flickor. Alla förändringar har bland annat lett till att de flesta kakelugnar har rivits och att en del originalsnickerier försvann. Planlösningen överensstämmer inte heller längre med ursprungsgårdens. 2001 sålde dåvarande ägaren Stockholms läns landsting byggnaden till en privatperson.

Källor