Tvärmonterat drivpaket

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Tvärställd)
Hoppa till: navigering, sök

Tvärmonterat drivpaket eller tvärställd motor kallas det när motorn i ett fordon är monterad i riktningen "öst-väst" alltså med vevaxeln pekandes åt sidorna istället för att peka framåt eller bakåt.

Denna konstruktion är den vanligaste på moderna framhjulsdrivna bilar då den tar mindre plats än om motorn sitter ställd på längden. Växellådan sitter då bredvid motorn och driver på framhjulen direkt. Hjulen snurrar i samma riktning som motorns vevaxel förutom när man backar.

Bussar, i huvudsak stadsbussar, bland annat av märkena Scania, Renault och Irisbus och även dubbeldäckarbussar av olika märken, kan ha tvärställd bakmotor, monterad alldeles under bakrutan och den bakersta sätesraden om sådan finns med drivning av bakaxeln via vinkelväxel. Det enda som då egentligen tar plats mellan motorn och bakhjulen är kardantunneln som löper under golvet vid sidan om i en liten upphöjning. Den här konstruktionen gör då att golvet blir planare och mera rymligt bakom bakaxeln jämfört med låggolvsbussar med längsmonterad motor. Nackdelen är att bussen blir något mera baktung då den, vanligtvis för att få plats med dubbeldörrar bakom bakaxeln, har ett ganska stort överhäng och därmed kan bli något lynnig vid halt väglag. På Scanias stadsbuss-serie, (OmniCity och Citywide LF) kan man dock välja hur stort överhänget bak skall vara, vilket gör att det antingen blir en eller två dörrar bakom bakaxeln.

Även vissa mittmotorsportbilar kan ha tvärställd motor bakom föraren som till exempel Pontiac Fiero och Fiat X1/9.

Se även[redigera | redigera wikitext]