Uddcomb Sweden

Från Wikipedia
Uddcomb Sweden AB
TypPublikt aktiebolag
HuvudkontorSverige Karlskrona, Sverige
NyckelpersonerNils Byggeth
BranschTillverkningsindustri
ProdukterKärnkraftsreaktorer
Historik
Grundat1969
GrundareSvenska staten
Uddeholm
Combustion Engineering
Upplöst1991

Uddcomb Sweden AB var ett svenskt industriföretag med huvudkontoret i Karlskrona. Det bildades 1969 i samarbete mellan svenska staten, Uddeholms AB och det amerikanska kraftföretaget Combustion Engineering och upplöstes 1991.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sverige gick in i atomåldern 1954, då den första svenska reaktorn startades på KTH i Stockholm. De följande reaktortankarna tillverkades av Uddeholm i Degerfors, men med de stora ambitionerna som fanns för svensk kärnkraft var en kustnära lokalisering nödvändig. Det blev Karlskrona, där en gigantisk anläggning färdigställdes 1971 på en närliggande ö. Nästan 800 personer sysselsättes. Under de närmaste åren ändrades emellertid kärnkraftspolitiken och efter att år 1984 ha levererat 15 stora reaktorer tvingades företaget reducera verksamheten till reparationer och viss övrig tillverkning. 1991 skedde den sista leveransen. De stora lokalerna såldes till ABB för kabeltillverkning och reparationsverksamheten, som 1985 blivit eget bolag, flyttade in till varvsområdet i Karlskrona. Denna verksamhet köptes 2005 [1] av det franska bolaget Areva. En ingenjörsavdelning startade parallellt i Helsingborg och företagsnamnet [AREVA NP Uddcomb] [2] etablerades med syfte att serva kärnkraftinsdustin [3][4]. I September 2017 sålde AREVA företaget till Saab Kockums[5], därmed avvecklas kärnkraftverksamheten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Gustafson, Bengt (2007). Historien om Uddcomb : ett kärnkraftsföretag med djupa rötter. Karlskrona: Albinsson & Sjöberg. Libris 10522183 

Noter[redigera | redigera wikitext]