Under den röda kappan

Från Wikipedia
Under den röda kappan
(Under the Red Robe)
GenreÄventyr, drama
RegissörVictor Sjöström
ProducentRobert Kane
ManusLajos Bíró
Philip Lindsay
J.L. Hodson
Baserad påUnder the Red Robe av Stanley J. Weyman
SkådespelareConrad Veidt
Annabella
Raymond Massey
OriginalmusikArthur Benjamin
FotografJames Wong Howe
Georges Périnal
KlippningJames B. Clark
ProduktionsbolagNew World Pictures
PremiärMaj 1937
Speltid80 minuter
LandStorbritannien
USA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Under den röda kappan (engelska: Under the Red Robe) är en brittisk-amerikansk äventyrsfilm från 1937 i regi av Victor Sjöström. Filmen är baserad på Stanley J. Weymans roman med samma namn från 1894. Filmen blev Sjöströms sista som regissör, även om hans filmkarriär fortsatte i tjugo år till som skådespelare och konstnärlig ledare på SF.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i 1620-talets Frankrike. Svärdskämpen Gil de Berault (Conrad Veidt) har just utfört ett uppdrag åt kardinal Richelieu (Raymond Massey), och får veta att kardinalen är orolig över hugenotternas motstånd i söder. Att duellera med värja är dessutom numera belagt med dödsstraff. Detta bryr sig de Berault inte om, och han duellerar, och blir därför dömd till döden.

Kardinalen erbjuder sig att häva domen om de Berault hjälper honom att fånga en hertig som håller på att planera ett uppror. Gil reser till hans slott och tas väl emot, men hertigens fru och syster misstänker hans verkliga avsikter. När Gil förälskar sig i hertigens syster kompliceras fallet ytterligare.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Redan 1923 gjordes en filmatisering av Weymans roman, en stumfilmsversion i regi av Alan Crosland. Dessförinnan hade den 1896–1897 givits som pjäs på Broadway, i bearbetning av Edward Everett Rose och med Viola Allen och William Faversham i huvudrollerna.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]